Kragerø-mannen Dag Paus Knudsen leser mandagsavisene og drikker en kopp kaffe ved kafeen i det rolige smauet ovenfor Lilletorvet. Lørdag må han kjempe om plassen med flere tusen tilreisende og fastboende i byens sentrum, Hovedbyen.

I påsken starter sesongen for mange hytteeiere. Det er flere enn 4000 fritidsboliger i Kragerø. Mange av dem befinner seg i kommunens skjærgård, som teller 495 øyer, holmer og skjær.

Byen er pyntet til påskefest. Lørdag er det påskebad i Blindtarmen. Ifjor samlet arrangementet flere tusen tilskuere, mens antallet badende er begrenset til 100.

– Vi har hatt deltagere fra Australia, Polen og England, men de fleste er fastboende og hyttefolk, sier arrangementsansvarlig Audun Solbekk.

Søndag er det «afterski» i regi av en av de lokale pubene, som sørger for rikelige mengder isopor på dansegulvet. Husorkesteret spiller i 12 timer.

Ekstraturer

På Danskekaia forbereder skipper Per Aasvik på bil- og passasjerfergen «Jesper» en ny avgang.

Skipper Per Aasvik (bakerst) manøvrerer fergen «Jesper» på kryss og tvers i skjærgården. Her sammen med Fjordbåtselskapets leder Inge Olav Rønning (til venstre), maskinist Asbjørn Dvergsnes og matros Severin Thoresen. Foto: Alexander Svanberg
Skipper Per Aasvik (bakerst) manøvrerer fergen «Jesper» på kryss og tvers i skjærgården. Her sammen med Fjordbåtselskapets leder Inge Olav Rønning (til venstre), maskinist Asbjørn Dvergsnes og matros Severin Thoresen. Foto: Alexander Svanberg (Foto: Dagens Næringsliv)
Sammen med den nyere og større fergen «Kragerø» går «Jesper» i helårsfart med varer, passasjerer og biler mellom fastlandet og åtte av øyene i Kragerø-skjærgården. Størst er trafikken til Skåtøy.

I påsken settes det opp ekstraavganger ved behov. Og taxibåtene piler på kryss og tvers i skjærgården.

– Får vi ikke plass til alle, kjører vi en tur til. Det blir ventetid, men ingen behøver stå igjen til neste dag, sier Aasvik.

Lederen for Kragerø Fjordbåtselskap, Inge Olav Rønning, mener folk oppfører seg skikkelig, selv om det er mye trafikk.

– Folk forstår at det er stor forskjell på vinter- og sommersesongen for oss. Og vi kan jo ikke ha materiell som dimensjoneres etter sommertrafikken, sier han.

Haga Kystkafe-vert J. Trond Bratsberg venter storinnrykk i godt påskevær på Jomfruland. Foto: Alexander Svanberg
Haga Kystkafe-vert J. Trond Bratsberg venter storinnrykk i godt påskevær på Jomfruland. Foto: Alexander Svanberg (Foto: Dagens Næringsliv Dagens Nærin)
På Jomfruland er J. Trond Bratsberg klar til sesongåpning på Haga Kystkafe. Det er syvende året på rad han driver serveringsstedet mellom Tårnbrygga og Jomfruland fyr. Siden 1999 har han arrangert sommerkonserter på øya ytterst i Kragrøskjærgården.

– Jomfruland våkner til live i påsken. Både hytte- og campingfolket, tilreisende i båt og folk som tar fergen ut fra Kragerø på dagstur er innom, sier Bratsberg.

I Kiwi-butikken på Brygga i Kragerø har butikksjef Erik Kristensen rustet seg for storinntrykk i påsken.

– Det er korte, men intense dager, sier han.

Men selv om påskeuken omsetningsmessig er svært bra for butikken, blekner den mot salget i juli.

– Mange har mer plass enn oss; vi har et lokale på 560 kvadrat­meter. Men ingen i Kiwi-systemet selger så mye som oss i sommermåneden, sier Kristensen.

Ordfører Kåre Preben Hegland.  Foto: Alexander Svanberg
Ordfører Kåre Preben Hegland. Foto: Alexander Svanberg (Foto: Dagens Næringsliv)
Ordfører Kåre Preben Hegland har utsikt til vannet fra kontoret i rådhuset, reder- og trelastfamilien Biørns gamle bolig midt i Hovedbyen.

Han merker at hytteeierne utvider sesongen. Før hendte det ofte at hyttene bare ble brukt tre uker om sommeren. Nå er det vanlig for hyttefolket å ta turen til Kragerø både i påsken, pinsen og mange helger.

Ifølge eiendomsmegler Jan I. Opthun er det økende interesse for fritidsboliger i Kragerø.

– Hittil i år har vi solgt 10–12 fritidsboliger ved sjøen i prisklassen fra en til syv millioner kroner. Det er flere enn på samme tid ifjor, sier Opthun.

«Bedre tilbud»

Ordføreren ser mange positive ringvirkninger av alle fritidsboligene:

– Hyttene er med på å gi de fastboende et bedre tilbud enn vi ville hatt uten sommergjestene, sier han.

Kjøpmann Erik Kristensen fyller opp hyllene til påske.  Foto: Alexander Svanberg
Kjøpmann Erik Kristensen fyller opp hyllene til påske. Foto: Alexander Svanberg (Foto: Dagens Næringsliv)
Hegland sikter til utvalget av butikker, men tenker også på sysselsettingseffekten.

Legging av vannledning i skjærgården har gitt jobb til mange håndverkere. Bad monteres og kjøkken oppgraderes etterhvert som flere hytter knyttes til vannforsyningsnettet.

For arbeidsplasser og sysselsetting er viktig etter at det ble slutt på skipsbygging på Tangen. I dag er Weifa, kjent for å produsere Paracet og Ibux, den lokale hjørnesteinsbedriften.

– Jo verre vi har det, jo bedre går det for Weifa, sier Hegland.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.