Det konkurstruete gruveselskapet Sydvaranger gruver i Kirkenes bokførte tap på over én milliard kroner i fjor.

Mesteparten av underskuddet etter skatt på rapporterte 180,7 millioner dollar skyldes nedskrivninger på 71,3 millioner dollar, som følge av den laveste prisen på jernmalm på seks år. Dette kommer på toppen av ordinære nedskrivninger på 23,3 millioner dollar. Driftsresultatet før disse av- og nedskrivningene var på cirka minus 3,6 millioner dollar.

Sydvaranger inngikk i 2014 en valutasikringsavtale som skulle beskytte selskapet mot et fall i dollarkursen mot norske kroner i 2015 og 2016. Selskapet har inntekter i dollar og kostnader i kroner. En svak dollar svekker dermed selskapets inntekter.

Dollaren har imidlertid styrket seg mot kroner siden avtalen ble inngått. Dette påførte Sydvaranger et urealisert valutatap på 33,3 millioner dollar i 2014. Selskapet opplyser i en pressemelding i forbindelse med offentliggjøringen av årsrapporten at valutaposisjonen er lukket for 2015 og at selskapet har fått finansiering fra DNB for å gjøre dette.

DN skrev i begynnelsen av mars at halvert pris på jernmalm gjør at Sydvaranger Gruve taper penger på driften hver eneste dag.

- Det er også viktig å understreke at bakgrunnen for at valutasikringen ble inngått var at det ble ansett viktigere for selskapet å beskytte seg mot ytterligere fall i dollar mot norske kroner. Prisen for dette var at selskapet har gått glipp av den opp-siden som få kunne forutse på den tiden, men som senere har vist seg å komme med full styrke, skriver pressetalsmann Harald Martinsen.

Finanskostnader og reversering av tidligere skattefradrag gjør at resultatet etter skatt ender på 180,7 millioner dollar.

Les også: Spetalen punger ut hvis Sandefjord knuser Molde (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.