Det amerikanske justisdepartementet ber svenske myndigheter om å fryse 30,4 millioner dollar i midler kontrollert av Gulnara Karimova, datteren til presidenten i Usbekistan.

Henvendelsen kom skriftlig i et dokument sendt 20. mars, skriver Organized Crime and Corruption Reporting Project på sine nettsider.

En amerikansk distriktsdomstol for Southern District of New York mener det er god grunn til å tro at pengene som ble satt inn i Nordea Bank i Sverige av det Gibraltar-baserte selskapet Takilant Limited, kan knyttes opp til kriminalitet eller hvitvasking.

Politiet i en rekke land mener Takilant i realiteten kontrolleres av Gulnara Karimova.

Telenor-eide Vimpelcom mistenkes for korrupsjon og etterforskes i tre land på grunn av en partnerskapsavtale i Usbekistan med stråselskapet Takilant, som er registrert på Gibraltar.

Karimova kan ha mottatt så mye som én milliard dollar fra teleselskapene i det korrupsjonsplagede og totalitære regimet. Vimpelcom etterforskes av nederlandsk politi, amerikanske børsmyndigheter (SEC) og det amerikanske justisdepartementet. Det er ganske nøyaktig ett år siden nederlandsk politi troppet opp på hovedkontoret i Amsterdam for å hente ut dokumenter.

Etter 15 år i sentrale posisjoner i det delvis Telenor-eide mobilselskapet Vimpelcom, både som styremedlem, styreleder og toppsjef, gir Jo Lunder seg som toppsjef 13. april: Nekter å snakke om Usbekistan dnPlus

Den norske toppsjefens avgang kom samtidig som Vimpelcom er under etterforskning for korrupsjon og bestikkelser av Usbekistans presidentdatter.

Les også: Brukte tre dager på å åpne pengeskap dnPlus (krever innlogging)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.