– Hotellkvaliteten både i norske og utenlandske byer kan variere enormt, sier June Aronsen Jakola, leder for hotell hos Berg-Hansen.

June Aronsen Jakola hos Berg-Hansen velger hvilke hoteller reisebyråkjedens kunder blir anbefalt å bo på. Her er hun på Thon Rosenkrantz i Oslo som er valgt fremfor The Thief og Continental.
June Aronsen Jakola hos Berg-Hansen velger hvilke hoteller reisebyråkjedens kunder blir anbefalt å bo på. Her er hun på Thon Rosenkrantz i Oslo som er valgt fremfor The Thief og Continental. (Foto: Mikaela Berg)
Derfor har reisebyråkjeden valgt ut sine favoritter. Kjeden har ingen bindinger til de utvalgte hotellene, men har gjort et utvalg etter å ha vært på inspeksjon både hos disse og andre hoteller i de enkelte byene. 60 hoteller i Norge og 34 i utenlandske storbyer er plukket ut. DN har sammenlignet disse med dommen på Trip Advisor (se grafikk).

– Når vi velger ut hoteller, ser vi først på hvordan standarden er på det aktuelle hotellet sammenlignet med den generelle hotellstandarden i byen. Ta Aberdeen som eksempel. Der er det mange slitne hoteller, og vi plukker ut de vi mener er best. Så ser vi på helheten; om den gode standarden er gjennomgående eller ikke. Vi vil ha minst mulig variasjon for å sikre at gjestene får den samme gode opplevelsen hver gang. Og så forsøker vi å finne en god miks av hoteller – tre, fire til fem stjerner – slik at kundene har valgmuligheter, sier Jakola.

Paris vanskeligst

Dernest saumfarer Jakola hotellene mer konkret.

– Beliggenheten må være bra, servicen god og renholdet godt, og det må være god luft på rommet. Internett må fungere bra og være inkludert i prisen. Og for oss nordmenn er også frokosten viktig. Så sjekker vi slike ting som brannsikkerhet og nødutganger for å unngå brannfeller. Også detaljer som at det er nok stikkontakter ved sengen for lading av telefon og Ipad og hvor tv-en er plassert i forhold til sengen blir sjekket, sier Jakola.

– Men flere av de mest kjente hotellene i Norge er ikke med? Som The Thief og Continental i Oslo?

– Det er riktig, men det handler mest om å ha riktig balanse mellom mellomklasse og luksushoteller. Vi har valgt Thon Rosenkrantz i det øverste segmentet. Og så har vi jo Clarion Christiania og Radisson Blu Plaza også. Det kan godt være The Thief blir med en gang, men akkurat nå føler vi at vi har en god miks mellom byer og hotelltyper og har ingen planer om å utvide porteføljen nevneverdig, sier hun.

– Hvor er det vanskeligst å orientere seg i hotelljungelen?

– Uten tvil i Paris. Der er kvalitetsforskjellene enorme, og det er ingen garanti for bra kvalitet selv om man betaler mye for et rom. Også London kan være vanskelig. Derfor trenger også mange kunder råd om hvor de bør bo, mener hun og legger til at suksessen for nettstedet TripAdvisor er et godt bevis for at kundene søker råd.

På TripAdvisor er det hotellgjestene som er hotellanmeldere. DN har derfor søkt råd også der. Det første tallet etterhvert hotell i grafikken er gjestenes egen rangering – det andre er det samlede antallet hoteller i byen der hotellet ligger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen