– Jeg er både glad og stolt over det vi har fått til. En resultatforbedring på 175 millioner kroner er bra når man ser på hvor presset vi var, sier Martin Andresen.

Som fotballspiller kunne han være en hissigpropp. De siste par årene har han brukt energien på å bli kvitt slagsiden i Skeidarliving Group, der han selv kontrollerer over halvparten av aksjene. Ifjor fikk Skeidarliving et positivt resultat på 40 millioner kroner, mot et underskudd på 135 millioner kroner året før.

– All ære til Martin for måten han håndterte situasjonen på, sier medaksjonær Arild Tvedt (60).

Situasjonen så ikke like lys ut da den tidligere Vålerenga-manageren overtok toppjobben i møbelkonsernet i juni for to år siden. Konsernet hadde tapt 227 millioner kroner i løpet av fem år.

– Det har rent mye penger i havet, konstaterer Tvedt.

Måtte på banen

Fusjonen mellom Skeidar og Living i 2010 ga ikke den ønskede effekten. Likviditeten i Skeidar­­living Group ble betraktet som kritisk. Noe måtte gjøres.

Andresen satte til side sin betrodde rådgiver gjennom mange år, konsernets toppsjef Erik Ola Moe, og tok selv kapteinsrollen. Med bunnskrapt kasse og rastløse medaksjonærer startet han på en snuoperasjon som førte frem til varehusnedleggelser og at Living nå er avviklet som egen kjede.

– Det var ikke annet alternativ enn at vi som familie måtte på banen, uttalte Andresen til DN.

100 år med møbler

Som del av snuoperasjonen måtte Andresen-familien inn med 68,5 millioner kroner av egne midler (emisjon og ansvarlig lån) for å berge livsverket gjennom flere generasjoner. I ettertid er Andresen ikke i tvil om at kapitaltil­førselen var verd pengene.

– Vi har hele tiden bygd nye varehus, så dette har kostet oss mye. Vi hadde aldri noe alternativ. Det var trist at vi måtte gjøre det på denne måten, men det var nødvendig.

– Familien har drevet med møbler i 100 år og butikk i 50 år. Vi har et langsiktig perspektiv, selv om det går litt opp og ned, sier han.

Ble stående alene

Den tidligere eierkonstellasjonen bak Living ville ikke være med på emisjonen, og eierposten ble dermed vannet ut til fordel for Andresen-familien. Splittelsen blant eierne kom også til syne da aksjonær og XXL-gründer Øivind Tidemandsen gikk ut av styret og inntok en mer passiv eierrolle.

– Vi var så urolige at vi ikke ville delta i emisjonen. I dag kan du spørre om det var klokt, sier Arild Tvedt, som sammen med familien har 13 prosent i Skeidarliving Group.

Den erfarne møbelhandleren fra Stavanger mener utviklingen er snudd raskere enn han torde å håpe på.

– Vi var ikke glade for prosessen. Nå som vi sitter med tallsvarene, er det bare å ta hatten av, sier Tvedt.

Andresen ønsker ikke å gå i detaljer om forholdet til de andre eierne.

– Den diskusjonen har jeg ikke lyst til å bruke tid på. Vi har følt oss sikre på behovet og har bevist at vi kan.

38-åringen nekter for at han at kjenner en viss skadefryd over at skipet er snudd.

– De hadde ikke troen på tankegangen. Nå er alle glade for at det går bra, sier Andresen.

Vanskelige følelser

Tvedt måtte ifjor konstatere at urbankonseptet Living ble ribbet for innhold og skiltene erstattet med Skeidar.

– Rent følelsesmessig var det vanskelig, siden vi var veldig glad i Living. Slik situasjonen utviklet seg, var vi enige om at noe måtte gjøres, sier Tvedt.

Andresen trekker frem bedre kontroll på logistikkostnadene som den viktigste årsaken til resultatforbedringen. I tillegg har et forbedret sortiment samt riktig prising og markedsføring bidratt til løftet, ifølge møbelsjefen.

Som toppsjef mottok Martin Andresen ytelser for 2,2 millioner kroner ifjor.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.