I desember ifjor gikk det børsnoterte kjemikalietankrederiet Odfjell SEs konsernsjef Jan A. Hammer fra jobben på dagen.

Han har ifølge selskapet rett til inntil fire års etterlønn. Hammer, som var 57 år da han forlot Odfjell, har dessuten krav på full pensjon i henhold til bestemmelsene i rederiets bedriftsinterne ordning.

Oppsigelsestiden varer i utgangspunktet i halvannet år. I tillegg har Hammer en karanteneklausul som, dersom karantenebetingelsene ikke brytes, innebærer kompensasjon tilsvarende ytterligere 2,5 årslønner.

17 mill. kroner

Ifølge fjorårsregnskapet, som ble levert til børsen tirsdag ettermiddag, mottok Hammer i 2014 lønn og andre innberetningspliktige ytelser på nær 5,3 millioner kroner. Av dette utgjorde lønnen 4,3 millioner kroner.

Det betyr at han har rett på lønnsutbetalinger på drøye 17 millioner kroner frem til og med 2018. Ifølge Odfjells finansdirektør Terje Iversen er den anslåtte nåverdien av den avtalte lønnsforpliktelsen 12,6 millioner kroner.

Iversen opplyser at det i fjorårsregnskapet er tatt høyde for at forpliktelsen påløper i sin helhet. I tillegg kommer arbeidsgiveravgift rederiet må betale, men som ikke tilfaller Hammer.

Odfjell SE har også en kontraktsfestet pensjonsforpliktelse overfor sin tidligere toppsjef. Den er aktuarberegnet 6,5 millioner kroner.

Estimert nåverdi av maksimal utbetaling under sluttpakken med både lønn og pensjon er beregnet til 19,1 millioner kroner.

Det er ikke utbetalt noen engangskompensasjon til Jan Hammer.

«Har slitt»

Ulikt syn på selskapets strategiske utvikling ble oppgitt som grunn til at Odfjell-sjefen gikk på dagen. Hammer ble erstattet av Tore Jakobsen (63).

– Vi har slitt i en periode. Det betyr at valgene vi treffer nå er ekstra viktige for oss, sa Odfjells styreleder Laurence Ward Odfjell til DN i desember.

– Dette er en konsekvens av at styret og administrerende direktør er enige om at vi er uenige. Det er trist; Jan har vært lenge i selskapet og han har i en periode vært sjefen min, sa Laurence Odfjell om Hammers avgang.

For å bedre resultatene er det iverksatt et omfattende kostnadsreduksjonsprogram. Innen utgangen av 2016 skal dette ha full effekt og øke nettoresultatet med over 100 millioner dollar årlig.

Det kuttes i drifts- og administrasjonskostnader. Samtidig skal seilingsmønsteret optimaliseres og det skal spares ved mer effektivt bunkersforbruk.

Flere norske sjøoffiserer vil bli erstattet med utenlandske sjøfolk.
 

Les også: Nå setter han bom stopp for politisjefenes snarvei til tidlig pensjon

 

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.