- Når jeg ser på hvilket og hva slags press partene har vært utsatt for i saken om eierfordeling i Johan Sverdrup, er det i etterpåklokskapens lys lett å se at Det norske burde tatt andre veivalg fra starten av.

- Differansen er stor mellom det vi mener er rettmessig eierfordeling og det som ligger som et forslag til vurdering hos Oljedirektoratet. Forskjellen tilsvarer omtrent 35 prosent av dagens børsverdi av Det norske.

Det skriver industrieier Kjell Inge Røkke i sitt brev til aksjonærene i Aker som ble publisert torsdag ettermiddag.

Les hele brevet her: Her er Røkke-brevet

Oljeselskapet Det norske er uenig med de fire andre selskapene om eierfordelingen av Johan Sverdrup-feltet.Det norske, der Kjell Inge Røkke er storeier, signerte ikke avtalen i februar fordi det mener oljen i deres lisens i den vestre delen er mer verdt enn lisensen i øst. I forbindelse med utbyggingen må tre lisenser slås sammen til en, også beskrevet som samordning eller unitisering. Røkke eier 49,99 prosent av Det norske via Aker-konsernet.

Røkke forsvarer utviklingen i Det norske, og Det norskes standpunkt i krangelen om milliardverdiene i Johan Sverdup.

- Vi hadde valgmuligheter langs flere akser eller en kombinasjon av disse. En vei kunne være å finansiere utbyggingen av Ivar Aasen og Johan Sverdrup bare med lån og innhenting av egenkapital. En annen vei ville være å selge eierandeler i Johan Sverdrup. Snarveien for Aker ville være å selge sine aksjer i Det norske – i motsatt retning av å ta den smale og lange veien å bygge oljeselskapet videre på en industriell visjon og målsetting, skriver Røkke.

Mye penger står på spill. For Kjell Inge Røkke som privatperson dreier det seg om mellom 400 millioner kroner og opptil én milliard kroner. DN har tidligere skrevet at kampen om verdiene på et av norgeshistoriens største oljefelt kan ende i retten.

Røkke peker på at Aker og Det norske har «regnet på kryss og tvers av ytterpunkter og muligheter»:

- Vi konkluderte med at Det norske vil skape mest aksjonærverdier som en langsiktig aktør på norsk sokkel med Aker som den førende eieren.

  Tilbakeviste Liens fremstilling

Forrige måned gikk styreleder Sverre Skogen i oljeselskapet Det norske ut og tilbakeviste olje- og energiminister Tord Liens fremstilling av striden om gigantfeltet Johan Sverdrup.

Lien skrev et detaljert brev til Stortinget om dramatikken da statens eget oljeselskap, Petoro, i siste minutt snudde og aksepterte en eierfordeling det sammen med Det norske hadde kjempet hardt mot.

«Vi kjenner oss ikke igjen i statsrådens beskrivelse», skrev Skogen i et leserinnlegg i DN om hvordan selskapet mistet sin allierte etter møter med statsråden.

Les hva Kjell Inge Røkke skrev i fjorårets aksjonærbrev her: - Jeg er blitt enda sterkere i troen

 

Aker holder generalforsamling i selskapet fredag.

Se DN tv: Lager aksjeanalysens Spotify

Lager aksjeanalysens Spotify
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:23
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.