- Det var veldig kjekt å høre. Dette er svært positivt, sier styreleder Ole-Eirik Lerøy i verdens største lakseoppdretter Marine Harvest til DN.

Fredag kom Nærings- og fiskeridepartementet til en enighet med kinesiske myndigheter som sikrer videreføring av eksporten av norsk laks til Kina.

Fryktet full stopp

Kinesiske veterinærmyndigheter turet med full stopp i importen av all norsk laks fra mandag av på grunn av utfordringer laksesykdommen ILA i Midt- og Nord-Norge.

18. mars stanset landet all import av laks fra fylkene Sør-Trøndelag, Nordland og Troms grunnet funn av ILA. Samtidig krevde Kina garantier i norske eksportattester på at fisken ikke kommer fra lokaliteter som er båndlagt på grunn av laksesykdommene ILA og PD.

Stopp i deler av landet

- Det blir nå viktig å kunne ta opp igjen tråden der vi slapp. Kina jo et av verdens hurtigst voksende laksemarkeder, og kommer til å melde seg på i kampen om å være et av våre største laksemarkeder, sier Marine Harvest-styrelederen.

Fredagens enighet innebærer imidlertid at eksportstoppen for laks fra slakterier i Sør-Trøndelag, Nordland og Troms opprettholdes.

Det norske oppdrettsselskapet Salmar vil dermed fremdeles være rammet av det kinesiske importforbudet.

- Vi holder til i Sør-Trøndelag og har eksportert til Kina, men det har blitt mindre og mindre. Etter at forbudet kom er det helt stopp, sier Konsernsjef Leif Inge Nordhammer i Salmar til DN.

Han synes likevel det er gledelig at Kina ikke strammer ytterligere til for eksporten fra resten av landet. 

Liten del av markedet

Det kinesiske markedet utgjør rundt 1,5 prosent av norsk lakseeksport.

- Det er nok viktigere for markedspsykologien enn det er viktig i fysisk antall tonn, sier analytiker Kolbein Giskeødegård i Nordea Markets til DN.

- Det verste scenarioet med tanke på Kina er avblåst. Men i forhold til den totale lakseeksporten så betyr ikke Kina all verden. Det er snakk om 300 tonn av en ukeksport på 22.000 tonn, sier analytikeren.

For deler av markedet vil imidlertid enigheten kunne slå positivt ut. Kina er et viktig marked for laks over seks kilo, det såkalte storfiskmarkedet.

- Det er viktigere i storfiskmarkedet at Kina ikke faller ut. Kina er et storfiskmarked og det er mye stor fisk i markedet for tiden, noe som har lagt press på prisene, sier Giskeødegård.

Han mener det er vanskelig å si så mye om hvor mye enigheten mellom norske og kinesiske myndigheter vil påvirke prisingen av de norske lakseaksjene, annet enn at det på marginen vil være positivt.

Les også:

Tidal bytter toppsjef

Kraftig børsfall i Europa etter handelsstopp  

- Nærmest som å være vitne til et «Game Of Chicken»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.