Atea er veldig fornøyd med kvartalet sett under ett i de fleste markeder. Selskapet er imidlertid skuffet over utviklingen i Norge og ser også flat ebitda i andre kvartal. Selskapet vil derfor ta grep blant annet gjennom å erstatte lederen i Norge, ifølge konsernsjef Steinar Sønsteby under selskapets kvartalspresentasjon torsdag.

- Vi er veldig fornøyd med kvartalet, det er nok et solid kvartal, sier han.

Svak prestasjon

Han trekker imidlertid frem svak prestasjon i Norge i kvartalet.

- På grunn av dette og skuffelsen med prestasjonene i Norge har jeg besluttet å handle og fra og med i dag er lederen for virksomheten i Norge avsatt, sier han.

Dette skjer med umiddelbar effekt, og Sønsteby vil selv ta over rollen midlertidig.

- Vi vil starte en ansettelsesprosess i mai og håper å ha en ny leder for virksomheten i Norge på plass innen seks-ni måneder, sier han.

Kom brått

Avsatt Norges-sjef Dag Fodstad sier beskjeden kom brått og at han gjerne skulle vært med videre.

- Forventnignene til vekst i Atea er høye, med klare og tydelige målsentninger som jeg stiller meg 100 prosent bak. Det er et tøffere marked i Norge nå enn i de andre landene, det er min påstand. Allikevel burde vi klart å komme lengre enn vi har i 2015, sier han.

Han mener Atea er godt rustet for videre vekst, og at resultatene ikke er så dårlige.

- Det blåser på toppene. Du har tillit inntil du ikke har tillit lenger, sier han.

Han har jobbet i Atea i femten år, og ble markedsdirektør i 2007 og sjef i Norge da Sønsteby rykket opp fra stillingen til konsernledelsen i 2012.

It-vekst

Han sier videre at selskapet ikke venter umiddelbar bedring i Norge og at ebitda vil forbli flat i andre kvartal.

Ellers ser selskapet god vekst innen segmentet for it-sikkerhet.

- It-sikkerhetssegmentet er det raskest voksende segmentet i Atea. Vi tror vi vil være godt på vei mot en omsetning på to milliarder kroner innen utgangen av året, inkludert noen oppkjøp, sier han.

Planlegger oppkjøp

Atea vil gjennomføre ett oppkjøp til i mai, men det er for tidlig å gi ytterligere detaljer. Selskapet vil kunne vokse gjennom egen kontantstrøm. Utbyttet bør være trygt fremover, forklarer Sønsteby til TDN Finans.

- Vi kommer til «å close» et nytt selskap på tjenestesiden i mai, men jeg kan ikke si hvilken region eller størrelse ennå, sier konsernsjefen.

Selskapet er hele tiden i markedet og ser etter selskaper som kan levere «it asset»-tjenester, da særlig innen markedet for små og mellomstore bedrifter og selskaper som forbedrer posisjonen innen nettverk og it-sikkerhetsområdet, opplyser konsernsjefen.

- Vi kommer til å fortsette å gjøre oppkjøp. Vi har en liste over selskaper vi snakker med, men dette skal gjøres i et fornuftig tempo både med tanke på kontantstrøm og evne til å integrere, sier han.

Nesten ikke gjeld

Han mener at ett oppkjøp i kvartalet fremover er en god pekepinn på ventet oppkjøpsaktivitet i selskapet.

- Samtidig konsoliderer vi. Kjøp i størrelsesordenen 250 millioner kroner «rocker ikke båten». Det finnes ikke så mange aktuelle selskaper på størrelse med Axcess, som kostet 318 millioner danske kroner, sier han.

Han sier videre at selskapet er finansiert for veksten og vil gjennomføre vekststrategien gjennom egen kontantstrøm.

- Vi er veldig fornøyd med kontantstrømmen, vi har nesten ikke gjeld. Vi kunne hatt mye mer gjeld, sier han.

Lånefasiliteter

Dersom større oppkjøp skulle bli aktuelt kan selskapet trekke på lånefasiliteter. Utbyttet burde dermed være trygt.

- Vi betaler et utbytte på 6,5 kroner i år, det er ingen grunn til å tro at utbyttepolitikken vil endres. Ved større oppkjøp kan vi som sagt trekke på lånefasiliteter, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Seismikkselskap sliter i motbakke

Oljegigant tar milliardtap