– Vi tar opp dette avhøret på lydbånd. Iblant har vi litt amerikanske rettssaker i Sverige, sa dommeren før Boris Benulic mandag for første gang la frem sin versjon av milliardskandalen i Troms Kraft.

- El-markedet var livsfarlig. Prisene kunne gå fra 30 til 90 øre pr kilowatt på et døgn. Derfor måtte man prissikre alle avtaler. Det ville vært å spille russisk rulett med to fulladde revolvere å ikke sikre prisene.

Det sa svindeltiltalte Boris Benulic da han mandag vitnet i rettssaken i Stockholm. Han og tre andre står tiltalt for å ha manipulert regnskapet for 1,5 milliarder kroner i Troms Krafts svenske datter Kraft & Kultur.

Fra spøk til svindeltiltale

Aktor hevder at Benulic solgte kraft for lavere pris enn selskapet kjøpte for, noe som førte til store tap. Han skal så ha spekulert på kraftbørsen Nordpool for å tjene tilbake de tapte inntektene, men det skal i stedet ha ført til stadig større tap på opp mot 1,5 milliarder kroner. Dette skal Benulic i ti år ha skjult i regnskapsposten «påløpte inntekter“.

Et slik spekulasjon ville vært i strid med reglene i Troms Kraft, der alle kunders kontrakter med fastpris øyeblikkelig skulle prissikres i markedet for å unngå tap. Benulic hevdet i dag at han har fulgt reglene, og at det er Troms Kraft selv som hadde ansvar for all krafthandel i selskapet. 

Benulic hadde jobbet som reporter og hadde ingen erfaring med krafthandel da han i 2000 ble spurt av Troms Kraft om å lede deres inntog på det svenske kraftmarkedet.

– Først trodde jeg det var en spøk. Jeg fikk en merkelig telefon fra en kar i Tromsø som ville ansette meg for å markedsføre Troms Krafts nye kraftselskap i Sverige. Men etterhvert skjønte jeg at personen eksisterte. Da jobbet jeg med markedsføring i bokforlaget Ordfront, og sa ja til jobben, sa Benulic.

"Useriøst om vodka & konjakk"

Ifølge Benulic var det sjefene i Troms Kraft, som satt i datterselskapets styre, som lærte Benulic opp i hvordan han skulle drive selskapet, beregne kraftpriser til kunder og føre regnskap. Både selskapets økonomisjef, controller, revisorer og styret var enige i metoden for å beregne påløpte inntekter, hevdet Benulic.

– Dette arbeidet var både tøft og kjedelig. Jeg låste meg ikke inn på et rom og satt helt ensomt og beregnet inntektene. Jeg ba om hjelp og beregningene skjedde i samarbeid med konsernet, revisor, controller og styret, sa Benulic.

Han kritiserte aktor for å misforstå sjargongen i emailene som han og de tre medtiltalte sendte hverandre. Aktor har vist til email der de bruker ord som manipulere, trikse og drikke konjakk på jobben.

– Aktor viser frem mailer om at jeg liker vodka gjort på ferske poteter. Det skal bevise at jeg var en ansvarsløs kar, og en uansvarlig administrerende direktør. Men dette var min måte å spøke på, jeg passer ikke inn i en mal for direktører, og vil heller ikke tilpasse meg en, sa Benulic.

Han fortalte at han allerede i 2009 hadde blitt enig med den nye konsernsjefen i Troms Kraft om å slutte i selskapet innen tre år. I stedet ble han i 2012 sparket og tiltalt for svindel.

Aktor Lennart Gollard og Troms Kraft vil ikke kommentere Benulics vitnemål. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.