Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) åpner for at Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK) kan garanterer for flere byggesaker. Nye regler kan gi norske verft flere kontrakter om å bygge skip, fremgår det av en melding fra departementet mandag.

- Vi ønsker at norske verft skal kunne bygge flere skip. Derfor åpner vi for at GIEK kan garantere for flere byggesaker, sier næringsminister Monica Mæland i en kommentar.

For at GIEK skal gi garanti til bygging av skip, må kjøperen betale inn minimum 20 prosent av kontraktssummen i løpet av byggeperioden.

- Dette vilkåret er ikke i tråd med endringene som har skjedd i markedet. Derfor justerer vi kravet, slik at det blir i tråd med det de private bankene tilbyr. Dette vil gjøre norske verft mer konkurransedyktige, fordi de nå får lettere tilgang til finansiering. Dette er også gode nyheter for en leverandørindustri som har noen tøffe år fremfor seg, sier Mæland.

Endringen kommer i forbindelse med regjeringens nye maritime strategi. Regelen gjelder fra og med 1. mai.

De nye reglene innebærer at kjøperen kan betale inn mindre enn 20 prosent. GIEK kan selv bestemme denne delen, ut i fra risikoen i den enkelte saken. GIEK garanterer for inntil 50 prosent av det enkelte lånet.

En eller flere banker garanterer for resten av beløpet, på like vilkår. Rammen for ordningen med byggelånsgaranti er fem milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Norges Bank om nye boliglånskrav:Hver tredje nordmann ville hatt for mye lån

- Forverringen i arbeidsmarkedet tiltar i styrke - utvilsomt