Selv ikke korrupsjonsanklagene mot de delvis Telenor-kontrollerte selskapene VimpelCom og thailandske Dtac skygget for sola da konsernsjef Jon Fredrik Baksaas onsdag presenterte de hyggelige tallene.

– Dette er en eventyrlig start på året, konstaterer han, velopplagt og tilfreds over å kunne innlede sitt siste år i sjefsstolen med rekordinntekter.

– Det er dette vi har jobbet for i snart 15 år, sier Baksaas til NTB.

Les også: Knalltall fra Telenor

Børs-jubel

Pengene renner inn i Telenors kasse, i snitt over 300 millioner kroner dagen i første kvartal. Overskuddet før skatt ble på nærmere 6,7 milliarder kroner, noe som er over 9 prosent bedre enn på samme tid i fjor. Selskapet forventer i år en vekst på 5-7 prosent.

Børsen reagerte spontant med å sende Telenor-aksjen til værs med over 5 prosent.

Telenor har fått nesten 6 millioner nye mobilkunder i perioden, og har nå mer enn 190 millioner abonnenter. Målet om 200 millioner er innen rekkevidde, mener Baksaas.

– Målet er å komme dit, sier han.

I tillegg har Telenor solgt 1 milliard smarttelefoner siden første kvartal i fjor.

Størst i Asia

Samtidig investerer selskapet tungt i Asia, der Telenor nå er den største utenlandske mobiloperatøren.

Særlig har satsingen i Myanmar gått over all forventning. Der kan Telenor notere seg et overskudd etter bare et halvt år i drift.

– Markedet der har eksplodert. Det var nok mer modent enn vi trodde, sier Baksaas.

Thailand er det landet Telenor har størst inntekter i utenom Norge. Der kjemper datterselskapet Dtac nå for å styrke sin posisjon i markedet. Målet er både flere abonnenter og større markedsandeler på datatrafikk.

Mer data

– Det er særlig etterspørselen etter datatrafikk som øker. Youtube-bruken i Thailand er den nest største i verden. Dette må vi satse og tjene penger på, sier Telenors økonomisjef Richard Olav Aa.

Til det trengs store investeringer i både 3G- og 4G-nett. Det er imidlertid ikke risikofritt å investere i Thailand.

– Vi tar en kalkulert risiko. Det vil være en feiltakelse å ikke gjøre disse investeringene nå, mener Aa.

– Dataverdenen kommer. Det er det store satsingsområdet, supplerer Baksaas.

Godt i Norge

Også i Norge tjener Telenor godt, med en inntektsvekst på 6 prosent i perioden. De samlede driftsinntektene i Norge lå på 6,6 milliarder kroner i første kvartal.

Men overskuddet vil trolig ikke komme norske Telenor-abonnenter til gode i form av lavere priser.

– De gode resultatene i Norge er en følge av svært kraftige investeringer. Dette vil merkes gjennom god dekning og god kapasitet, sier Baksaas til NTB og peker på at forbrukerne dermed får mer for pengene.

Korrupsjonsanklager

Derimot ble ikke korrupsjonsanklagene mot VimpelCom og Dtac nevnt med et ord under presentasjonen. VimpelCom er under etterforskning i tre land for å ha betalt mange hundre millioner kroner i bestikkelser for telelisenser i Usbekistan, mens Dtac mistenkes for blant annet å ha betalt ulovlige returprovisjoner, såkalte kickbacks.

Telenor kontrollerer 43 prosent av VimpelCom, men Baksaas ville tirsdag ikke gå inn på om det kan bli aktuelt for Telenor å trekke seg ut dersom selskapet blir funnet skyldig i anklagene.

– Det får vi ta når den tid kommer, sier han til NTB. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Han blir trolig ny Statoil-styreleder

Han har ikke gitt opp et «månelandingsprosjekt» i Norge

- Overrasket hvis folk ikke følger med på og snakker om oss