– Jeg har en herfra-til-evigheten-filosofi for de som blir ansatt her. Selv om det er dårlige tider, kan jeg ikke bare sende dem hjem, sier Bård Eker (53), daglig leder og eier av Hydrolift gjennom morselskapet Eker Group.

Selskapet gikk med fem millioner kroner i minus i 2014, og har hatt lønnsutgifter på rundt 100 millioner kroner siden starten.

Eker sier han prøver å omplassere ansatte til andre virksomheter i konsernet og mener det også har den fordel at de lærer andre ting enn båtbygging.

– Men hvorfor driver du et selskap som går med underskudd år etter år? Håper du det skal gå i pluss til slutt?

– Ja. Selvfølgelig gjør jeg det. Men man må se litt større på det fordi vi har flere selskaper. Vår hovedaktivitet i konsernet er design og utvikling for andre oppdragsgivere. Vi jobber for eksterne oppdragsgivere via bedriften Eker Design. Det er prosjekter vi ofte tar fra idé- og konseptfase og hele veien ut til produserbart og ferdig utviklet produkt, sier Eker.

Bruker Hydrolift

Eker sier de er nødt til å ha veldig god greie på produksjon og at de bruker Hydrolift i og med det er en del av konsernet.

–Vi trenger en produksjonsbedrift hvor vi kan teste ut ting som går på selve produksjonsprosessen. Den er ganske lik enten man skal lage en barnevogn eller en båt eller hva man skal gjøre. Derfor er det veldig viktig at jeg ikke driver og sender hjem folk om det plutselig blir stopp. For da vet jeg at jeg skyter meg selv i foten, sier Eker.

Han sier at dersom han hadde sendt de ansatte hjem eller flyttet produksjonen til et lavkostland kunne han på en måte «løst» lønnsomheten.

–Revisor stiller akkurat det samme spørsmålet som du gjør – hvorfor kutter du ikke ut bedriften som bare har røde tall og kun satser på dem som har svarte? Men det blir litt for enkelt, for jeg må ha med meg den kompetansen, sier Eker, og legger til at han også er litt den typen som skal få det til når han først har begynt på noe.

Lover svarte tall

–Så en eller annen dag skal du få se svarte tall i Hydrolift. Når det blir vet jeg ikke. Men jeg må passe på kontantstrømmen. Jeg må ha råd til å holde på sånn, sier Eker.

De gjør nå et prosjekt med redningsselskapet om patruljebåter, der det er bestilt utvikling med levering av ti båter og opsjon på ti til. Uten de ansattes kompetanse kunne de ikke gjort prosjektet, ifølge Eker.

Her investerer Eker i en helt ny produktplattform og produksjonslinje i Hydrolift med et budsjett på tett oppunder 30 millioner kroner i utviklingskostnader. Den nye plattformen skal også kunne omfatte andre typer patruljebåter til for eksempel politi, kystvakt og så videre, samt båter for fritidsbåtmarkedet.

–Det blir utgifter igjen i år. Dette er ganske mye større, mer kompliserte og dyrere båter enn vi har i dag. Så får vi se da, om det blir hyggeligere også i regnskapene. Det håper vi jo, sier Eker.

Hydrolift hadde 18 årsverk ved årsskiftet.

–Nå har antall årsverk passert 25 og øker. Men det er veldig vanskelig å få tak i gode håndverkere, produksjonsfolk og støpearbeidere om dagen. Båtbransjen har ligget nede i syv-åtte år nå og de beste har gått til andre bransjer. Dette er et eksempel på et yrke som nesten dør ut når det blir nedgangstider. De beste finner seg andre jobber og du får ikke dem tilbake, sier Eker.

Eker Group hadde et nettoresultat på 7,5 millioner kroner på konsernbasis ifjor, ned fra 16,5 millioner kroner året før. Egenkapitalen var på 162,1 millioner kroner ved utgangen av fjoråret.

Les også:

Besluttet at de ansatte skulle få bestemme alt - så sa 210 opp jobben  

Fikk solgt rigg-verftet likevel

- Fremtidige sjokk vil få større konsekvenser  

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.