I oljeleverandørselskapet Apply Sørco på Forus forbereder administrerende direktør Per Hatlem den siste tilpasningen til markedssituasjonen. Han håper de nye oppsigelsene og permitteringene skal være tilstrekkelig.

Omsetningen har falt cirka 30 prosent fra toppnivået på cirka 1,4 milliarder kroner i 2014, og Apply Sørcos cirka 650 ansatte ligger an til å omsette for rundt en milliard kroner i 2015.

Apply Sørco er én av mange virksomheter som merker konsekvensen av oppbremsingen i oljesektoren.

Nasjonalregnskapstallene Statistisk sentralbyrå publiserte onsdag viser at det har vært null vekst i sysselsettingen i årets tre første måneder.

Direktør Knut Sunde i Norsk Industri.
Direktør Knut Sunde i Norsk Industri. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Direktør Knut Sunde i Norsk Industri tror dette bare er begynnelsen.

– Det kommer til å bli verre, sier Sunde.

Han peker på at oppturen i oljebransjen ble langt sterkere enn de fleste hadde ventet, og nå regner han med at nedturen kommer til å overraske motsatt vei.

– Vi er sikre på at det kommer til å bli mye røffere enn man tror, langt inn i skjermet sektor, sier Sunde, som spår en markant økning i arbeidsledigheten.

I Apply Sørco ser imidlertid direktør Hatlem frem til at pilene skal peke oppover igjen.

– Vi skal snart oppbemanne på Goliat for Eni og Edvard Grieg for Lundin hvor vi har operasjons-, vedlikeholds- og modifikasjonskontraktene på begge. Dette starter forhåpentlig neste kvartal, og da håper vi å ta inn permitterte igjen, sier Hatlem.

Apply Sørco har rammekontrakter med Statoil og Wintershall på norsk sokkel, og i tillegg skal flere kontrakter fornyes.

Hatlem sier de allerede hadde begynt å diskutere hvordan de skulle få ned kostnadsnivået da nedturen med oljepriskollapsen kom ifjor høst.

– Vi var forberedt på at det skulle komme en prosess. Men vi hadde ikke regnet med at det skulle bli så omfattende, sier Hatlem.

Les også:

Venter på den store kuttrunden i Statoil dnPlus

Kvitter seg med ytterligere 100 ansatte  

Her går eneboligene for rundt millionen

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.