Like etter klokken 09 torsdag morgen skriver Svenska Dagbladet at pilotene i Sverige har kommet til enighet med SAS-ledelsen. Det skjedde etter at partene hadde forhandlet i hele natt - og over ni timer på overtid.

Partene har skrevet under på en ettårig avtale.

Dermed er det nå bare de norske pilotene som er i streik.

SAS bekrefter i en pressemelding at streiken er avverget, og at den nye avtalen gjelder i ett år.

- SAS har nå kommet overens med tre av fire pilotforeninger om nye avtaler, noe som innebærer at de fleste SAS-pilotene nå omfattes av nye skandinaviske kollektivavtaler, skriver selskapet.

SAS har cirka 430 piloter i Sverige.

- Veldig vanskelig forhandling

- Det er gledelig at vi har inngått en ny avtale og at vi unngår en streik i Sverige. Vi gjør nå alt vi kan for at kundene våre skal komme i vei som planlagt og få den servicen som de forventer, skriver SAS-toppsjef Rickard Gustafson i pressemelding.

Talsperson for de svenske pilotene, Peter Larsson, sier ifølge di.se at det har vært en lang prosess og at pilotene nå er fornøyde med en avtale som ivaretar deres arbeidsforhold.

- Sammen med SAS lyktes vi til slutt med å lande en veldig vanskelig forhandling, sier han.

De norske flygerne beskylder SAS for ensidig å diktere innholdet i den nye tariffavtalen og brøt derfor meklingen torsdag morgen.

- Vi kan ikke akseptere å bli diktert en tariffavtale av SAS som betyr ytterligere forringelser av våre betingelser, og som vi mener går på bekostning av flysikkerheten og våre medlemmers helse, sier fungerende leder Rune Sundland i Norsk Cockpitforbund til NTB.

I første omgang tas seks flygere på SAS sitt langrutenett ut i streik fra og med 21. mai, med gradvis opptrapping etter pinsehelgen. Ytterligere uttak av samtlige 312 flygere vurderes fortløpende.

Meklingen mellom NHO Luftfart og Norsk Cockpitforbund har pågått siden mandag i et forsøk på å etablere en helt ny tariffavtale for Cockpitforbundets medlemmer. Klokken 5.20 torsdag ble meklingen avsluttet uten resultat, og konflikten var dermed et faktum.

Ingen streik i Sverige

I første omgang får streiken bare mindre konsekvenser for SAS' flyginger fra Norge, fordi streikeuttaket er relativt beskjedent.

Svensk pilotförening, som organiserer drøyt 300 svenske flygere, satt torsdag morgen helt frem til klokken 09 i møter med SAS-ledelsen. Forbundet varslet at alle deres medlemmer i SAS ville bli tatt ut hvis meklingen endte i konflikt. Det skjedde altså ikke.

- Våre reisende vil lide under konflikten, og jeg kan bare beklage at vi nå står overfor en situasjon som truer med å berøre mange passasjerer på en negativ måte, sa konsernsjef Rikard Gustafson i en børsmelding før streiken i Sverige ble avverget.

110 flyginger kansellert

SAS var føre var og kansellerte 110 flyginger i påvente av en mulig streik, de fleste av dem i Sverige. Selskapet har dessuten satt inn tiltak for å gjøre konsekvensene for passasjerene så små som mulig.

Norge: Noen få berørt

I Norge melder selskapet i en melding til sine passasjerer at bare «noen få flyginger» vil bli berørt av streiken. De seks flygerne som først tas ut i streik, flyr alle transatlantiske ruter.

Så langt torsdag er åtte flyginger mellom Oslo og Arlanda kansellert. Streiken i Norge vil kun påvirke de transatlantiske rutene, og ikke det norske markedet.

SAS ber passasjerer uansett sjekke om deres flyginger går som oppsatt.

«Hvis din flyging er kansellert, vennligst ikke dra til flyplassen, men kontakt ditt reisebyrå eller SAS», heter det i meldingen. Selskapet tilbyr nye flybilletter enten ved første anledning, ved en senere dato avhengig av tilgjengelighet eller pengene tilbake.

Les også:  SAS-sjefen advarer: Pilotstreik kan bety færre langruter fra Norge og Sverige

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.