Å la være å betale utbytte vil ikke bidra til bedre lønnsomhet - men tvert imot vil Statoils verdi reduseres. Beslutningen om å utsette Snorre 2040 og Johan Castberg skyldes lønnsomheten til prosjektene og ikke en prioritering mellom utbytte og nevnte prosjekter.

Det skriver styreleder Svein Rennemo i Statoil i et leserinnlegg i Aftenposten torsdag.

Rennemo viser i leserbrevet til debatten rundt selskapets utbytte etter Statoils generalforsamling.

«I diskusjonene kommer det frem spesielt to motforestillinger til utbytte: At utbyttet til eierne går på bekostning av arbeidsplasser og at Statoil utsetter prosjekter for å betale utbytte til aksjonærene. Ingen av delene er riktig», skriver styrelederen.

Rennemo skriver at etter mange år med stigende oljepriser sto både Statoil og olje- og gassindustrien overfor en uholdbar situasjon med økende kostnader og lavere effektivitet resulterte i en presset lønnsomhet.

«Som et svar på utfordringen har vi over lengre tid sammen arbeidet med å forbedre effektivitet, redusere selskapets kostnadsbase og bedre lønnsomheten», heter det. Utfordringene er blitt understreket av et kraftig fall i oljeprisen.

«For å bedre lønnsomheten må vi fortsette arbeidet med å redusere kostnader og jobbe mer effektivt. Dette er tiltak som gjør både Statoil og hele oljeklyngen mer robust», skriver styrelederen.

«Å la være å betale utbytte vil ikke bidra til bedre lønnsomhet, men tvert om ødelegge verdier ved at Statoil blir en mindre attraktiv aksje og at verdien til selskapet reduseres», fremholder han.

Han skriver at beslutningen om å utsette Snorre 2040 og Johan Castberg er et resultat av en vurdering av lønnsomheten til prosjektene og ikke et resultat av en prioritering mellom utbytte og nevnte prosjekter.

«Selv om Statoil hadde valgt å ikke betale utbytte hadde beslutningen om å utsette prosjektene stått fast», heter det.

Å modne frem prosjekter til bedret lønnsomhet vil bidra til mer aktivitet, økte skatteinntekter og sikre fremtidige arbeidsplasser, fremholder han videre.

Samtidig skriver han at Statoil alltid skal ha rom for å investere i gode prosjekter.

Beslutningen om å investere i Johan Sverdrup brukes som eksempel.

«Å betale utbytte til aksjonærene skal aldri gå på bekostning av slike prosjekter», skriver han.

«Å betale utbytte reflekterer vårt syn på langsiktig markedsutvikling og bekrefter vår tro på fremtiden for Statoil», avslutter Rennemo.

Les også: Må vente på Statoil-kutt
Vil ikke lenger avvise statsbankerott i Hellas
BP inngår oljesøl-forlik
Har solgt 8 av 10 boliger under bygging  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.