Torsdag ettermiddag overleverte Anita Krohn Traaseth «Drømmeløftrapporten» til næringsminister Monica Mæland. Rapporten bygger på en rekke omstillingsinnspill næringslivet har kommet med i løpet av de ni månedene som har gått siden Traaseth tiltrådte som sjef i Innovasjon Norge.

Må velge vinnere

Første punkt i Traaseths resept for omstillingen av Norge er at vi må våge å prioritere.

–Vi må satse på områder der Norge allerede har et fortrinn; i maritime næringer, helse, bærekraftig matproduksjon, bioteknologi, ren energi bare for å nevne noen. Og noen må gå foran og ta modige valg som i noen tilfeller også betyr destruksjon av det bestående. Dette gjelder spesielt i oppgaven hvor vi må fornye og omstille våre offentlige tjenester og arbeidsplasser. Vi kan ikke tro at markedet vil gjøre alle valgene for oss, sier hun.

–Du tar et oppgjør med Høyres næringsnøytralitetspolitikk?

–Jeg er opptatt av hva som skal til for å posisjonere Norges konkurranseevne fremover. Da må vi fokusere og satse der vi med stor sannsynlighet kan gjøre noe mer enn å delta. Men du kan samtidig spørre hvor næringsnøytrale vi har vært de siste 40 årene, med 40–50 prosent av våre eksportinntekter fra olje og gass. Det skyldes en langsiktig plan om å kapitalisere på den oljen vi fant – basert på kompetansen vi hadde med oss fra de maritime næringene. Men nå har vi kommet dit at vi må skape en mer robust økonomi og få flere ben å stå på. Og skal vi få det til må vi bli mye tydeligere på hva vi kan bringe til bordet. Hvor har vi et potensial til å bygge nye næringer? Da må vi ta noen valg helt uavhengig av hvilke partier som styrer landet vårt. Og ja, vi trenger noen modige politikere, sier Traaseth.

– For vi kan ikke tro at markedet kan ta de valgene for oss. Skal vi satse må vi satse stort og omforent i alle ledd. Vi må ha en langsiktig nasjonal plan, en samlende innovasjonspolitikk. Det er alle menn og kvinner til pumpene. Og pumpene er helt nye, sier hun.

Tror ikke på statistikken

Traaseth mener Norge har alle muligheter til å klare omstillingen.

– Men ifølge EUs innovasjonsrapport er Norge på 17. plass i Europa?

– Jeg mener det er på tide til å stille spørsmål ved de indikatorene EU måler innovasjon på. Statistisk sentralbyrå og flere har testet hver enkelt indikator opp mot norsk næringslivsstruktur og ser at disse indikatorene ikke fanger opp essensen i det som er norsk innovasjonskraft. Vi må ikke være så late at vi bare godtar slike undersøkelser og ikke stiller spørsmål ved dem fordi de kommer fra EU. Vi må være langt mer kritiske til slike målinger og selv ta ansvar for at diagnosen blir riktig når politikere og andre skal finne rett medisin, mener hun.

– Det betyr ikke at vi ikke har utfordringer. Men innovasjonsevnen vår er det ikke noe i veien med, sier Traaseth.

Les også:

- Når du tenker etter er det ganske massivt

Kunderush etter rentekutt: - Vi har fått en 15-dobling av søkerbunken  

Vant 92 mill på nettspill - vil ikke betale skatt: Nå blir det rettssak  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.