– Vi er litt urolige, sier han.

Rasmussengruppen i Kristiansand, med en bokført egenkapital på over ti milliarder kroner, fikk et heller dårlig fjorår. Hovedårsaken var kursutviklingen i det danske rederiet Norden der Rasmussen eier 11,5 prosent.

Mens Norden-aksjene i 2013 ble 778 millioner kroner mer verd, skjedde det stikk motsatte ifjor. Familieselskapet måtte dermed ta et urealisert tap på ganske nøyaktig like mye som gevinsten året før.

Kostbar avtale

– Det var ett skritt frem og ett tilbake, sier administrerende direktør Dag Rasmussen (46).

I sum har likevel Norden-aksjene vært en grei butikk siden Rasmussen kjøpte seg inn i selskapet i 2004.

– Vi har hatt en egenkapital­avkastning på omtrent 12 prosent årlig hensyntatt utbytter. Men det kunne vært mye mer. Vi inngikk en aksjonæravtale som hindret oss i å selge aksjer da Norden-kursen gikk til himmels. Den avtalen kostet oss dyrt, og vi vil vokte oss vel for å inngå slike avtaler igjen, sier Rasmussen.

– Men selv om fjorårsresultatet er vesentlig svakere enn i 2013, er vi godt fornøyde med sentrale deler av virksomheten. Egen forvaltning av verdipapirer gikk kjempebra om du sammenligner med Oslo Børs eller MS world-indeksen, sier han.

I regnskapet fremkommer et resultat fra finansielle investeringer på 944 millioner, sammenlignet med 778 millioner i 2013.

Rasmussengruppen har i en årrekke vært storaksjonær i Hydro. Ved inngangen til 2015 eide Rasmussen Hydro-aksjer for 660 millioner kroner. Nå er alle aksjene i aluminiumsprodusenten solgt.

Fyller kassen

– Vi er bekymret for boligbyggingen i Kina. Rundt en tredjedel av all aluminium går til boligbygging. Det sies at 50 millioner boliger i Kina står tomme. Og at det er ytterligere 50 millioner boliger under bygging. Med tre personer per bolig kan disse altså huse hele USAs befolkning. Vi er derfor redde for at utbyggingstakten i Kina kan synke betydelig. Og når vi samtidig vet at 50 prosent av aluminiumsproduksjonen skjer i Kina, og ferske tall viser en kraftig vekst i Kinas aluminiumseksport, da blir vi litt urolige, sier Rasmussen.

– I tillegg kommer situasjonen i Hellas og usikkerheten for utviklingen i Norge og ikke minst rundt oljeprisen. Vi har vektet oss ned i aksjer og akkumulert kontanter, sier Rasmussen og bekrefter at familieselskapet nå har snaut tre milliarder kroner i banken mot 1,2 milliarder ved inngangen til 2014.

Satser på de store

– Og vi velger å satse på større amerikanske og europeiske, særlig tyske, selskaper, sier han og viser til at Deutsche Bank, fly­selskapet Lufthansa og flyprodusenten Airbus har vært blant de største enkeltinvesteringene.

Selskaper som Apple, BW Offshore, Bank of America, Danske Bank og bilprodusenten BMW er ute av listen over Rasmussens største enkeltinvesteringer.

Les også:

Tøff pilotstrid i SAS: Sammenligner norske piloter med kapteinen på «Titanic»  

Krevde 7 milliarder i erstatning - fikk regning på 6.000 kroner

Østfold på salgstoppen

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.