Orkla har tidligere fått kjeft for å ha solgt høns i regnvær da det solgte seg ut av Borregaard og solenergiselskapet Rec. De steg begge kraftig etter at Orkla solgte seg ut.

Solgte halvparten

I oktober ifjor ble Orklas heleide aluminiumsselskap Gränges tatt på børs i Stockholm til en markedsverdi av 3,2 milliarder svenske kroner. Orkla solgte ut nær 70 prosent.

Siden har aksjen steget kraftig, og langt mer enn hovedindeksen på Stockholm-børsen. Aksjonærene har kunnet notere seg milliardgevinst med en markedsverdi på 4,9 milliarder kroner.

Fredag meldte Orkla at det har solgt ut halvparten av aksjene sine for 66 kroner per aksje, det vil si 53 prosent over det aksjen gikk på børs for i oktober. I samme periode har Stockholm-børsen steget 27 prosent.

Må gi

Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen vil ikke kritisere Orkla for å gi bort gevinsten ved dårlig timing på børsnoteringen i høst.

– Rec og Borregaard kan man nok mene noe om timingen av, men man må alltid gi noe for å få med seg investorene. De vil ikke kjøpe en krone for en krone, og dette er prisen man må regne med, sier Rasch-Olsen. Han mener det viktige er om Orkla har brukt pengene det fikk inn ved børsnoteringen til noe fornuftig,

– Det synes jeg de har, med kjøpet i blant annet svenske Cederroth. Jeg synes Orkla er godt i gjenge nå, sier Rasch-Olsen.

Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård vil heller ikke kritisere Orkla.

– Man kan se mye i etterpåklokskapens lys. Men det er fint de fikk med seg litt av oppgangen når de solgte nå da, sier Giskeødegård.

Orkla sitter igjen med 16 prosent av aksjene i Gränges etter salget, som innkasserte 672 millioner kroner.

Les også:

Tøff pilotstrid i SAS: Sammenligner norske piloter med kapteinen på «Titanic»  

Krevde 7 milliarder i erstatning - fikk regning på 6.000 kroner

Østfold på salgstoppen

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.