I dag trenger ikke norske selskaper oppgi sine inntekter, kostnader og eiendeler i skatteparadiser, noe Norge taper milliarder på.

Nå tar Arbeiderpartiet til orde for at Norge skal bli det første landet i verden til å innføre en ny åpenhetslov for multinasjonale selskaper, skriver Aftenposten.

I en interpellasjon til finansminister Siv Jensen (Frp) tar stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap) til orde for rapportering som skal gjøre det vanskeligere for multinasjonale selskaper å gjemme bort penger i skatteparadiser.

Dersom Wickholm får det som han vil, må petroleums- og gruveselskaper begynne å rapportere inntekter, kostnader og utbytte på landnivå fra hvert enkelt skatteparadis. Målet er å synliggjøre pengeflyten inn og ut av skatteparadisene og å avsløre skatteunndragelser og uønsket skatteplanlegging.

Wickholm mener det er essensielt for den fremtidige finansieringen av velferdsstaten at multinasjonale selskaper i større grad er med og bidrar over skatteseddelen.

I 2013 anslo Økokrim at hele 136 milliarder kroner blir unndratt beskatning i Norge hvert år, noe som betyr et tap av skatteinntekter på nesten 37 milliarder årlig om man tar utgangspunkt i selskapsskatt på 27 prosent.

Saken skal opp til debatt i Stortinget 5. juni. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.