- I Stavanger skal det godt gjøres ikke å merke oljenedturen i dag, sier distriktsleder Rita Helene Frantzen i Citymaid Hjemmeservice.

Selskapet har tilbudt vasketjenester til nordmenn siden 1987. Oljearbeidere med høye lønninger har gjort Stavanger og Sandnes til en attraktiv region for slike tjenester, men nå er vinden i ferd med å snu.

Den siste tiden har Citymaid merket en kraftig oppgang i antall flyttevasker relatert til hjemflyttende utlendinger, forteller Frantzen. Samtidig går det totale antallet ned grunnet tregere boligsalg.

Frantzen registrerer også at faste kundene forsvinner som følge av oljenedturen.

- Permittert eller oppsagt

I «oljefylket» Rogaland har ledigheten nesten doblet seg siden mai i fjor, viser tall fra NAV. Arbeidsledigheten stiger særlig blant ingeniører fra petroleumsbransjen.

Citymaid har rundt 350 faste kunder regionen. Den siste tiden har litt over et titall avsluttet sine kontrakter, mens flere har gitt signaler om at dette kan bli aktuelt.

- De oppgir at årsaken er at de enten blir permittert eller er blitt oppsagt. Andre er usikre på hvordan egen situasjon vil bli fremover. De er urolige for at de ikke har en jobb neste måned, sier Frantzen.

Selskapet har totalt 290 ansatte og omsatte i fjor for 100,6 millioner kroner. Selv om det er krevende i dag, venter Frantzen at markedet i hennes region etter hvert vil bedre seg.

- Det er selvsagt vanskelig å si noe om hva fremtiden vil bringe, men vi er optimistiske og har tro på at situasjonen vil stabilisere seg utover i 2016, sier Frantzen og legger til:

- For oss er det selvfølgelig et tap av inntekt, men dette er nok mer alvorlig for dem som mister jobben.

- Påvirker elevtallet

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener oljenedturen har langt større konsekvenser for det lokale næringslivet enn landet som helhet.

I Stavanger merker også den internasjonale skolen - International School of Stavanger - omslaget. Den siste tiden har skolen mistet flere elever idet foreldrene blir sendt hjem, omstasjonert eller nedbemannet.

- Det er ikke overraskende at en nedtur i oljeindustrien påvirker det forventede elevtallet. Skolen føler som alle andre organisasjoner i lokalsamfunnet trykket av den pågående justeringen innen industrien, sier rektor Linda Duevel  til DN.

Dette er riktignok ikke den første nedturen siden skolen ble opprettet som en privat stiftelse i 1966, understreker hun.

- Vi regner med at skolens engelskspråklige utdannelsestilbud vil overleve også denne bølgedalen, sier Duevel.

Her kan du lese alle artiklene i denne serien

Bruk hashtagen #oljesmellen i diskusjon på sosiale medier!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.