- Mesteparten av de pengene vi må spare, er penger til lønn. Vi må gå gjennom alt, fra skoler og barnehager til teknisk avdeling og andre kommunale tilbud. Vi må redusere driften og omplassere medarbeidere. Å få til dette krever økt fleksibilitet, sier Olve Molvik.

Personal- og organisasjonsdirektøren i Stavanger kommune understreker imidlertid at Stavanger ikke er noen fattig kommune.

- Vi har fortsatt store skatteinntekter, men vi har sett en brå endring vi er nødt til å tilpasse oss, sier han til DN.

I januar skrev NTB at hver femte arbeidsplass i Hordaland kan forsvinne som følge av kutt i oljesektoren. Stavanger kommune begynte å merke endringene ifjor.

- Vi budsjetterte for 2015 med omstillingstiltak og tilpasninger til reduserte inntekter i størrelsesorden 170 millioner. Men nå ser vi at vi kun har 0,5 prosent vekst i skatteinntektene mot en budsjettert vekst på 4,5 prosent hittil i år. Og da må det kuttes mer. Per i dag må vi finne en løsning på ytterligere 70 millioner kroner, sier Olve Molvik.

I tillegg til reduserte skatteinntekter sliter Stavanger med kraftig utflytting. I fjerde kvartal ifjor var nettoutflyttingen tilbake på 2000-nivå når det gjelder folkevekst.

- Folkeveksten er redusert og ledigheten øker. Det er en krevende situasjon, sier Molvik.

I en ny DN-serie rettes søkelyset mot #oljesmellen. Investeringsveksten på norsk sokkel stoppet opp ifjor etter en periode med sterk vekst. Samtidig halverte oljeprisen seg utover høsten. I år anslår selskapene kutt på over 15 prosent, ifølge SSBs telling.

  I 2014 var det rundt 330.000 ansatte i Norge i petroleumsrelatert virksomhet (inkludert leverandører av generelle varer og tjenester), ifølge «Industribyggeren».

- Mye har skjedd på kort tid

Rådmannen i Stavanger la denne uken frem forslag til redusert aktivitetstilbud og nye tilpasninger til reduserte inntekter. For noe må gjøres.

- Vi har hatt vekst i årsverk i mange år, men det har skjedd mye på kort tid. Derfor er det helt nødvendig å gjøre en del endringer, slik situasjonen er nå, sier Molvik.

Onsdag 3. juni har Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø innkalt en rekke av sine ordførerkolleger til krisemøte om situasjonen i olje- og gassindustrien.

- Responsen har vært helt enorm. Nesten alle har takket ja på kort varsel, i tillegg til at en rekke kommuner har bedt om å få være med. I tillegg vil selskaper, ansatte og bransjeorganisasjoner komme, og vi sier at alle får bli med, sa ordføreren til NTB i helgen: «Alle» vil på krisemøte i oljekommunen

Krisemøte i morgen

Situasjonen i markedet rammer selvsagt først kommunene med store inntekter fra, og sysselsetting i, olje- og gassrelaterte næringer.

- Vi er mange kommuner som er svært avhengig av aktivitetene på norsk sokkel. Men responsen viser at dette omfatter flere enn kommunene med leverandørindustri, sier Sagen Helgø.

Stavanger har 130.000 innbyggere og er den fjerde største kommunen i landet. Kommunen har cirka 9.500 ansatte.

Her kan du lese alle artiklene i denne serien

Bruk hashtagen #oljesmellen i diskusjon på sosiale medier!

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.