Det fremgår av en kjennelse fra Nedre Romerike tingrett. Her heter det at Tommy Sharif skal ha overført vel 2,9 millioner kroner fra flere av selskapene sine til seg selv i 2013 og 2014, penger som ikke ble innberettet til skattemyndighetene.

Overføringene er av en slik størrelse at det ifølge kjennelsen «må regnes som grovt skattesvik og straffbart».

Skatt øst og kemneren i Skedsmo krever Sharif for vel 1,3 millioner kroner i skatt etter overføringene. Ifølge kjennelsen frøs Økokrim i slutten av april i år disse pengene på kontoen til Tommy Sharifs sønn.

Sharif skal ifølge kjennelsen ha overført 1,46 millioner fra sin egen til sønnens konto i midten av april. Deretter ble det foretatt over 20 transaksjoner og større uttak på sønnens konto. Ifølge kjennelsen var det kun «små bevegelser» på denne kontoen fra 2012 og frem til overføringene i april, «noe som bærer preg av at denne kontoen nå brukes av saksøkte» (Tommy Sharif, journ.anm.). Grovt skattesvik har en øvre strafferamme på seks år i fengsel.

– Disse pengene tilhører selskapene i Sharif-systemet, og Tommy Sharif har sagt seg enig i at pengene hverken er hans eller sønnens. Dette er midler vi vil ha tilbake, sier bostyrer Christian Lundin.

DN har vært i kontakt med Tommy Sharif og Økokrim, som ikke ønsker å kommentere denne kjennelsen.

Mistenker mange lovbrudd

Lundin er bostyrer for samtlige av de ni konkursboene etter at dekksatsningen til Tommy Sharif endte i skifteretten i mai. Boinnberetningene ble mandag formiddag lagt frem i Nedre Romerike tingrett, og bostyrer Lundin varslet mulige erstatningskrav mot Sharif. Bostyreren hevder Tommy Sharif har tatt ut vel syv millioner kroner fra selskapene sine de tre siste årene, og 3,2 millioner bare det siste året. Samtidig er selskapene slått konkurs med milliongjeld, og bostyreren mistenker en rekke mulige straffbare forhold som drift for kreditorenes regning og brudd på regnskaps-, bokførings- og ligningsloven.

– De mistenkte straffbare forholdene vil bli fulgt opp, sier Lundin.

Lundin vil ikke si om det er levert inn politianmeldelse så langt.

– Det er vanskelig for meg å kommentere alt nå i dag. Jeg leser dette først nå. Det er mye regnskap å gå gjennom. Jeg er per i dag sykmeldt på grunn av lungebetennelse, men stiller selvsagt her i dag. Noe av dokumentasjonen er overlevert, mer vil bli levert, sa Tommy Sharif i retten.

Da DN senere på dagen kontaktet ham om arrestkjennelsen og at skattemyndighetene hevder han har begått grov skattesvik, ber Sharif om å få sendt spørsmål på SMS. Disse har han ikke besvart til tross for flere purringer.

Jakter på dataserver

Bostyrer Christian Lundin jakter på dataserveren til de konkursrammede Sharif-selskapene for å finne viktige regnskapsopplysninger. Denne serveren skal ha befunnet seg i selskapenes lokale på Berger ved Skedsmokorset. Bygget ble tidligere i år tvangssolgt for 74 millioner kroner, uten at kreditorene fikk full dekning.

– Denne serveren med regnskapene ble fjernet etter februar 2015. Sharif vil ikke opplyse til meg hvem som fjernet maskinene på kontoret på Berger, sa Lundin.

Tommy Sharif ble mandag pålagt å skaffe maskinene og serveren innen neste mandag.

– Flere har vært innom lokalene i ryddingen, men jeg skal komme tilbake til dette. Jeg har også paller med regnskaper på lager, som bostyrer er tilbudt, sa Sharif i tingretten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen