5.000 oljejobber har gått tapt bare de siste seks ukene, viser ferske tall fra DNB Markets.

Ifølge meglerhusets oversikt er over 20.000 norske oljejobber borte som følge av nedturen i bransjen. På toppen av dette kom onsdagens beskjed om at 1 av 3 mister jobben i National Oilwell Varco Norway.

På Sørlandet sysselsetter selskapet rundt 3000 ansatte. National Oiwell Varco er den største private arbeidsgiveren i regionen, påpeker Anne Grete Ellingsen, leder Node - en næringsklynge med bedrifter innen olje- og gassnæringen på Sørlandet.

- Hvordan mottas beskjeden av næringslivet?

- Noen jubler nå fordi dette gir mulighet til å ha tilgang på kompetanse som ikke var tilgjengelig for bare ett år siden. De ser at de har langt flere søkere og langt flere kvalifiserte søknader, svarer Ellingsen og legger til:

- En del av de som mister jobben vil gå over i andre sektorer, som byggebransjen og offentlig sektor.

- Forferdelig situasjon

De store kuttene i olje- og gassbransjen oppleves riktignok som svært dramatisk for dem som rammes, understreker forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

- Dette er en forferdelig situasjon. Fremtidsdrømmene blir veldig endret, sier han.

Ifølge Sande burde både myndighetene og selskapene gjort mer for å unngå dagens situasjon.

- Dette er en syklisk næring, og det som skjer nå er akkurat det samme som skjer hver gang, mener forbundstoppen.

- Vi er opptatt av stabilitet, og har lenge snakket om det høye aktivitetsnivået. Det er gitt totalt blaffen i kostnadskontroll. Nå skal alt tas igjen på en gang, sier han.

- En tilpasning

Ellingsen i Node viser på sin side til at en stor andel av dem som i dag blir nedbemannet er innleid personale.

- Måten bedriften har tilpasset seg på er å ha en veldig høy grad av innleide under markedstopper, sier hun.

- Og det som skjer i regionen nå er jo en tilpasning til en lavere aktivitetsnivå. Vi kommer fra et nivå som er «all time high» og går ned på et nivå som er mer på 2013-nivå.

Tirsdag uttalte seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken at det er de nyutdannede som merker oljesmellen mest.

- De skal jo bruke naturlig avgang i dette, og da får vi i grunn en annen mekanisme inn: Problemene blir størst for dem som hadde ellers ville kommet inn. Dette er veldig typisk nordisk næringsliv i nedgangskonjunktur, sa Mork.

Les også:
Privat forbruk på «Wall Street-nivå»
Ringnes dumpet Bunnpris
Asia i dag: Rystes av svak eksport (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.