Norsk næringsliv er på full fart inn i et tøffere økonomisk klima preget av oljeprisfall, økt arbeidsledighet og redusert etterspørsel. Til tross for at nedturen startet allerede ifjor sommer, viser DNs gjennomgang av årsresultatene til Norges 500 største bedrifter at 2014 ble et godt år for norsk næringsliv. Selskapene i årets DN500-utvalg oppnådde en omsetningsvekst på nær syv prosent i 2014. Dette er bedre enn i de to foregående årene.

Her ser du listen over de 500 selskapene i årets DN500-liste. Den komplette listen med økonomiske nøkkeltall for Norges største bedrifter fra de to siste regnskapsårene trykkes i dagens utgave av Dagens Næringsliv og kan bestilles i linken under:

Saken fortsetter under listen.

 

Hos Norsk Overflate Teknikk (NOT) på Nærbø i Rogaland stålsetter man seg for noen knallharde år fremover, men foreløpig koker det livlig i selskapets smelteovner. I digelen med 330 tonn flytende ren sink varmforsinker (galvaniserer) produksjonsformann Leif-John Bø et rekkverk i stål slik at det blir helt vedlikeholdsfritt.

– Dette er den mest effektive prosessen for korrosjonsbeskyttelse av stål. Stålet dyppes i sink som har en temperatur på 450 grader, forklarer direktør Geir Ove Salte i NOT.

Venter harde tider

NOT er en del av konsernet BR Industrier som ifjor omsette for nær 1,4 milliarder kroner, opp 26 prosent fra året før. Til tross for kraftig omsetningsvekst ifjor er BR Industrier i full gang med omstilling av virksomheten:

– Jeg tror de neste to til tre årene kommer til å bli knalltøffe, sier gründer Bjørn Rygg (52) i BR Industrier.
Over de siste 20 årene har han bygget opp BR Industrier fra en liten virksomhet på et gårdsbruk på Viste i Randaberg, til et milliardkonsern som sysselsetter rundt 600 personer.

– Vi har hatt god ordrereserve men ser at nye oppdrag ikke kommer inn i samme tempo som før. Det ser ganske rufset ut fremover. Vi har også vært nødt til å tilpasse oss med en samlet nedbemanning på 100 til 150 personer medregnet innleide, sier Rygg.

Han tror at den kommende vinteren vil bli «knallhard» innenfor oljeservice, og venter at oljeprisen kan forbli på dagens nivå i lang tid. Oljeservice utgjør det klart viktigste forretningsområdet for BR Industrier.

Statser på landbruk

Nå jobber Rygg med å forsterke forretningsområdet Agri som er rettet mot landbruket.

– Vi foretar en justering av grunnmuren. Agri har hatt jevn vekst og vi kommer til å satse betydelig på å utvide den divisjonen. Landbruket vil bli en vekstnæring. De som driver med landbruk kan glede seg til fortsettelsen, sier Rygg som startet hele BRI-eventyret med landbruk.

BR Industrier åttedoblet ifjor resultatet før skatt, fra rundt 10 millioner kroner i 2013 til 84 millioner kroner i 2014. Gode ordrereserver og fortsatt høy aktivitet gjør at konsernet forventer ytterligere bedring både i omsetning og resultat i 2015. Også de fleste andre av Norges 500 største bedrifter opplevde en positiv resultatutvikling ifjor. I snitt økte resultat før skatt for DN500 med drøyt fire prosent.

Oljen drar ned

Det er selskapene som driver med utvinning av olje og gass som utgjør det største unntaket til de gode tallene for DN500 i 2014.

Fallende oljepriser slo her inn umiddelbart utover i andre halvår av 2014. For de 23 gass- og oljeselskapene som inngår i årets DN500 utvalg ble resultat før skatt redusert med rundt 25 prosent i 2014.

Det er dette fallet i oljeselskapenes inntekter, og påfølgende investeringskutt, som det siste året har sendt sjokkbølger innover i leverandørindustrien og norsk økonomi generelt.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.