Hilde Tonne (49) forlater konsernledelsen i Telenor og overtar styringen hos Telenors danske problembarn.

Telenor kapret topplederstillingen da lederkabalen for den planlagte sammenslåingen mellom Telenor og TeliaSonera i Danmark ble lagt.

Tonne blir administrerende direktør for det sammenslåtte selskapet. Hun forlater dermed konsernledelsen i Telenor, der hun de siste årene har hatt ansvar for industriell utvikling i konsernet.

– Jeg gikk ikke ut av noe, jeg gikk til noe. Etter å ha sittet i konsernledelsen i Telenor i åtte år, fikk jeg nå mulighet til å gå inn i en stor operasjon, eiet av de to sentrale telekomaktørene i verden i et marked der utfordringene og mulighetene står i kø. Det klarte jeg ikke si nei til, sier hun.

Nødvendig fusjon

Både Telenor og TeliaSonera har brukt store summer og slitt stort i Danmark. Bare Telenor har brukt over 20 milliarder kroner i Danmark på mobilkjøp og har skrevet ned verdiene med over 13,6 milliarder kroner.

Europakommisjonen gransker fusjonen, som vil medføre at 80 prosent av de danske mobilkundene vil bruke de to største mobilselskapene; TDC og Telenor/TeliaSonera.

Telenor har uttalt at det mener det danske markedet har «behov for fundamentale endringer». Hilde Tonne vil ikke kommentere granskingen utover at teleselskapene har god dialog med kommisjonen.

– Det er min klare oppfatning at dette tror vi på, og dette ønsker vi skal skje, sier hun.

Ved fusjonen vil Tonne få ansvar for et selskap hun anslår har nærmere tolv milliarder norske kroner i omsetning og 2500 ansatte.

– Det danske mobilmarkedet er utfordrende og et av de mest konkurranseutsatte markedene i verden, sier hun

Tonne sier det ikke var gitt at topplederjobben i det fusjonerte selskapet skulle gå til Telenor.

– Jeg velger å tro at man har valgt etter meritter og kompetanse.

Hun får med seg Telia Danmarks administrerende direktør, Søren Abildgaard som viseadministrerende direktør og Dennis Kilian finansdirektør.

Topplederdebatt

Hilde Tonne ble nevnt som en av få kvinnelige kandidater til topplederjobben i Telenor. Hun vil ikke kommentere om hun var en reell kandidat.

– Sigve Brekke kommer til å bli fantastisk i konsernsjefstillingen, sier hun.

Om debatten som etterfulgte utnevnelsen, har hun dette å si:

– Debatten om kvinner i topplederstillinger er prinsipielt viktig, vi bør kunne se kvinner i topplederstillinger. Men jeg ønsker ikke å kommentere utnevnelser i enkeltselskaper, sier hun.

Det er ikke oppnevnt en etterfølger etter Tonne i Telenors konsernledelse ennå.

– Jeg gleder meg veldig til å flytte til Danmark med familien. Vet du hva «ni og halv fjerds» er?

Svaret er 79.

marte.eriksen@dn.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.