Det er magasinet Bodø Nu som forteller historien om Jan Helgesen, som kan ha gjort sin livs oppdagelse.

Helgelsen er egentlig kjøpmann og driver Joker Vestbyen i Bodø. Men han er også interessert i båter.

Etter å ha snakket med en professor, fant Helgesen ut at han ville teste ut et kjemisk middel som han mente kunne hindre vekst av alger og ruer under båtene. Slike alger skaper friksjon i sjøen og koster skipsnæringen enorme summer som følge av økt drivstoffforbruk og at båtene stadig må tas ut av drift for å fjerne algene på slip.

Helgelsen overtalte båteieren Thor Solheim til å prøve produktet på hans båt over 13 måneder i Bodø Havn.

– For å være helt ærlig, jeg hadde ingen tro på dette, men jeg sa ja da Jan ville testet produktet, sier Solheim til Bodø Nu.

Men resultatet var oppsiktsvekkende. Der Helgesens «mirakelkur» var smurt på vokste det verken alger eller ruer. Der det ikke var smurt på, var det helt gjengrodd.

Helgesen går ikke i detalj inn på hva middelet består av, men hevder at det er 100 prosent miljøvennlig og basert på naturlige råstoffer man finner i Nord-Norge. Den kjemiske sammensetningen fungerer ifølge Helgesen på en måte som sender ut «signaler» til alger og rur:

– Stikk av, det finnes ikke noe mat her.

Thor Solheim, som har hatt båter i 25 år og som i tillegg har erfaring fra supertankere, er ikke i tvil om at Jan Helgesen kan stå foran en stort gjennombrudd:

– Basert på resultatet fra min båt, kan dette revolusjonere hele skipsfarten, sier han til Bodø Nu.

Les også på DN.no i dag:

Røkke får enda mindre i Sverdrup-fordeling

Forklarer EU-nei med personlig kjemi

SV over sperregrensen i ny meningsmåling  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.