– Det er tøffe tider.

Inge Brigt Aarbakke går rundt i den store fabrikkhallen på Bryne på Jæren. Alt går ikke lenger til himmels for den alltid optimistiske gründeren av oljeservicebedriften Aarbakke as. Oljepriskollapsen har truffet Aarbakke, og 30 ansatte er permittert. Men det kunne vært mye verre.

Svak krone gjør det mer attraktivt for utenlandske selskaper å hyre norske leverandører.

– Uten en gunstig valutakurs hadde vi måttet redusere med 70 ansatte til, sier Aarbakke.

I dag er det 320 ansatte i sel­skapet.

I år vil omsetningen lande på rundt 650 millioner kroner, ned 150 millioner kroner fra fjoråret.

– Rundt 150 millioner kroner av ordreinngangen i år kan vi takke en gunstig valutakurs for, sier Aarbakke og nikker mot Endre Grødem. Grødem jobber med subseaventiler til et prosjekt utenfor Vest-Afrika.

– Slike ordrer er i dollar. Siden ifjor sommer har dollaren bedret seg 33 prosent i vår favør og pundet 22 prosent, sier Aarbakke.

Men en kortsiktig «dollargevinst» er ikke nok. Effektiviteten må opp. Aarbakke kjører nå fabrikken 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Lønnsfrys er også et av virkemidlene for å få ned kostnadene.

– Og resultatet?

– Vi styrer mot et driftsresultat over null.

Hell i uhell

For norsk oljeleverandørindustri kommer kronefallet som himmelsendt. Det er snakk om en gigantbutikk. Nest etter selve petroleumseksporten er salg av utstyr og tjenester til internasjonal oljeindustri Norges største eksportnæring. I 2013 utgjorde norsk oljeserviceeksport 206 milliarder kroner i omsetning, omtrent fire ganger verdien av sjømateksporten.

Direktør Sjur Bratland i privat-offentlige Intsok har i oppgave å promotere norsk oljeserviceeksport. Han venter tøffere tider fremover, og er glad for at kronekursen har dempet effekten av oljeprisfallet. Han kaller det en naturlig hedge – finansspråk for sikringsstrategi.

– Det var fantastiske omsetningstall for norsk oljeserviceeksport i 2013. Jeg tror det blir reduksjoner nå, også i år og 2016. Jeg sitter akkurat og ser på analyser av store oljeselskaper. Det er ganske dramatiske tall for dem, og de gjør store kutt. Det vil rulle inn over leverandørindustrien, sier Bratland.

– Kronesvekkelsen gir en viss hjelp til norsk oljeserviceeksport, sier han.

Samtidig mener han oljeservicebedriftene ikke lener seg på kronekursen alene, men har startet på den tunge jobben for å få ned kostnadene. Det er likevel én ting som bekymrer ham i oljenedturen:

– Faren nå er at mange kunder velger billigløsninger. Hvis det er en ensidig oppmerksomhet på å kutte kostnader der og da, kan gode og avanserte norske produkter og tjenester bli tyngre å selge.

Venter opptur fra 2017-2018

Oljekonsulent Jarand Rystad i Rystad Energy nøler ikke med å kalle situasjonen dramatisk for oljeserviceindustrien. Han kaller nedturen «brå og smertefull» og «den kraftigste nedgangen noensinne». Likevel mener han situasjonen var verre på 80-tallet. Nå mener han nedturen blir kort i forhold. Det finnes nemlig ikke global overkapasitet blant oljeprodusentene på samme måte som den gang.

– All leverandørindustri globalt opplever en alvorlig nedgangsperiode. Det er lys i enden av tunnelen. Det vil komme en ny kraftig oppgangsyklus fra 2017-2018, sier Rystad.

–Norsk leverandørindustri er av to grunner mer forskånet enn internasjonal leverandørindustri. Den ene er Johan Sverdrup som norsk leverandørindustri er konkurransedyktige på. Det andre er kronekursen.

– Norge har flaks?

– Norge har flaks i denne situasjonen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.