Bygging og salg av nye boliger i Norge økte kraftig i årets første halvår, viser halvårsrapporten som Boligprodusentenes Forening la frem tirsdag.

Mens igangsettingen steg med 35 prosent fra samme periode i 2014, ble det solgt 26 prosent flere nye boliger enn i fjorårets seks første måneder.

- Etter en lang periode med bra salg, løsnet det endelig for igangsettingen, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening i en pressemelding.

Byggingen tok seg opp

Boligprodusentenes Forening representerer alle de største boligbyggerne i Norge. Jæger viser til at byggingen har skutt fart de siste månedene.

Andre kvartal ble det beste andre kvartal for igangsetting siden målingen startet i 1999, opplyser han.

Målt mot andre kvartal i fjor økte igangsettingen med 50 prosent og salget med 21 prosent, ifølge rapporten.

- Dette er en god dag. Tallene er sterke, sa Jæger under presentasjonen av tallene.

Det siste året er det igangsatt 29.000 nye boliger, opplyser han. I mai var nivået omlag 27.000 nye boliger i året.

- Det er leiligheter som står for hele økningen. Eneboliger og småhus ligger på samme nivå som i fjor, sier Jæger.

Peker på stort behov

Den største veksten i både salg og igangsetting er i Oslo og Akershus, ifølge rapporten.

Jæger mener byggingen nå ligger «nesten opp mot» boligbehovet i Akershus.

Samtidig peker han på et «fremdeles stort negativt avvik» mellom boligbehov og igangsetting i hovedstaden.

- I Oslo har vi et kjempeproblem. Her ser vi også at boligprisveksten er høy, sier Jæger, som understreker at situasjonen er den samme i andre deler av landet.

- Til tross for gode igangsettingstall i juni, ligger mange kommuner bak det de burde ha bygget. Det er spesielt mange byer som henger etter. Vi oppfordrer alle kommunepolitikere til å sette boligbygging på agendaen i kommunevalgkampen, sier han.

Fart i markedet

Generelt meldes det om god fart i boligmarkedet.

Eiendomsmeglerne har rapportert om usedvanlig høy aktivitet midt i fellesferien, og gode priser for de tross alt få objektene som har blitt lagt ut i sommer.

Bruktboligprisene har snitt steget 8,1 prosent her til lands det siste året, viser tall fra Eiendom Norge. Onsdag legger bransjeorganisasjonen frem bruktboligstatistikken for juli.

Regjeringen la i midten av juni frem en omfattende boligpakke som blant annet handlet om tiltak som skal få fart på boligbyggingen. Målet er å bremse den sterke boligprisveksten.

Tidligere denne uken uttalte sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til DN at særlig én faktor kan presse prisene ytterligere oppover, til tross for at fall er normalt utover høsten.

- Jokeren her er om investorer for alvor begynner å snu seg mot boligmarkedet, sa Senneset, som viste til at norsk økonomi går en mer usikker fremtid i møte idet oljesmellen rammer stadig bredere.

Les også:

Advarer eldre mot bolig-overraskelse

30% over prisantydning: Kjøpte leiligheten usett

- For mange har spekulert i eiendom

- Det kan ikke fortsette med tilsvarende utvikling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se på DNtv: 30 kvm uten bad. Gjett prisen!

30 kvm uten bad. Gjett prisen!
Bad på deling med flere andre beboere la ingen demper på interessen da 30 kvadratmeter på Bislett ble solgt.
01:44
Publisert:

Se på DNtv: - Må bygge flere boliger raskere

- Må bygge flere boliger raskere
Regjeringen vil i den nye strategien fornye, forenkle og forbedre regelverk og plan- og byggeprosesser.
01:36
Publisert: