Etter at salget av nye boliger økte kraftig i starten av året, har boligbyggingen skutt fart de siste månedene.

I årets andre kvartal steg igangsettingen med hele 50 prosent fra samme periode ifjor, viser fersk statistikk fra Boligprodusentenes Forening.

Da administrerende direktør Per Jæger presenterte tallene, omtalte han utviklingen som «svært gledelig».

Jæger representerer alle de største boligbyggerne i Norge, og har i lang tid snakket om behovet for å bygge mer. Tirsdag understreker han at den knallsterke rapporten ikke betyr at kjepphesten kan legges til side.

- Vi ser at Oslo er hovedutfordringen. Der er også der prisveksten er størst, sier Jæger til DN.

- Ikke løst

Prognosesenteret, som utarbeider statistikken for Boligprodusentenes Forening, plasserer hovedstaden øverst på sin ferske topp 10-liste over «landets dårligste kommuner for boligbygging».

I Oslo bygges det omlag 3.500 færre boliger enn det årlige behovet på 7.000, ifølge analysebyråets beregninger (se tabell og forklaring nederst i teksten). 

- Oslo viser jo en vekst, men dette problemet er ikke løst over natten, sier direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret til DN.

Ifølge han er det på landsbasis behov for å bygge 37.000 nye boliger årlig. I juni var takten på 29.000 nye boliger.

- Vi ser altså at Oslo tar en veldig stor andel av det som burde vært bygd, slår Jæger i Boligprodusentenes Forening fast.

Se listen over landet «verste boligkommuner nederst i saken»!

- Unormal prisvekst

Regjeringen la i midten av juni frem en omfattende boligpakke, blant annet med tiltak som skal få fart på boligbyggingen. Målet er å bremse den sterke boligprisveksten.

Jæger oppfordrer nå til dugnad mellom politikerne og boligbyggerne. Både han og Birkeland understreker at ingen er tjent med galopperende priser.

Boligprisene har steget med 8,1 prosent på landsbasis det siste året, mens prisveksten i Oslo er 12,1 prosent, ifølge de siste tallene fra Eiendom Norge. Onsdag legger bransjeforeningen frem juli-statistikken.

- Slik jeg ser markedet nå, har vi en unormal prisvekst i Oslo-området. Det er en samfunnsutvikling vi på sikt ikke er tjent med, sier Jæger.

Ser ikke oljebremsen

Da Boligprodusentene Forening i fjor la frem sin halvårsrapport, viste tallene et stup i byggingen. Birkeland i Prognosesenteret peker på at det typisk er salget som avgjør hvor mye som senere blir igangsatt.

- I fjor falt igangsetting fordi salget hadde vært veldig dårlig seks måneder før, påpeker han.

Direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret.
Direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret. (Foto: GUNNAR BLØNDAL)
Birkeland tror byggetakten vil holde seg stabil fremover, blant annet basert på at oppgangen i salget er noe svakere enn i starten av året.

- Men det er boligkjøperen som er jokeren nå, mener Birkeland.

Bortsett fra i Rogaland, ser økonomen få effekter av oljebremsen i dag.

- Inntil videre har vi ikke sett utslag av nedgang i markedet i andre steder i landet. Norsk økonomi er - og vil sikkert i større grad bli - rammet av oljebremsen. Samtidig skal folk ha et sted å bo, sier Birkeland.

«De verste boligkommunene»

* Differanse mellom gjennomsnittlig årlig igangsetting 2011 til 2014 og årlig boligbehov 2015-2019 inkl. sanering.

NB. MMMM-alternativet til SSB er lagt til grunn for befolkningsframskrivingene. Det er lagt inn et årlig sanering på 5.000 boliger som er fordelt på kommunenes prosentvise andel av den totale boligmassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

KILDE: Boligprodusentenes Forening / Prognosesenteret

Se på DNtv: Dette er markedets minste leilighet

Se boligmarkedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert:
 

Se på DNtv: - Må bygge flere boliger raskere

- Må bygge flere boliger raskere
Regjeringen vil i den nye strategien fornye, forenkle og forbedre regelverk og plan- og byggeprosesser.
01:36
Publisert: