Finans Norge mener særnorske vilkår gjør at norske banker taper i kampen om bedriftskundene. De ser BN Banks beslutning om å legge ned bedriftsmarkedvirksomheten som en direkte konsekvens.

- Norske myndigheter har uttrykt en intensjon om økt nordisk harmonisering. Det har i praksis skjedd i meget begrenset grad. Det er dette BN Bank nå viser til som begrunnelse for å slutte å låne ut til norsk næringsliv. Dette viser at vi dessverre har hatt rett i vår uro, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i en kommentar.

BN Bank meldte tirsdag at de har besluttet å avvikle bedriftsmarkedsvirksomheten, som består av utlån til næringseiendom. Finans Norge viser til at BN Bank opplyser at de ikke kan konkurrere med banker som opererer med andre og bedre rammebetingelser, og tar nå konsekvensen av det.

Les også: Tar grep i BN Bank

Finans Norge-sjefen har i flere år advart mot særnorske regler og manglende nordisk harmonisering av regelverket.

- Ulike konkurransevilkår i det norske markedet reduserer konkurransen i bankmarkedet, slik Konkurransetilsynet har påpekt. Reglene medfører at konkurransekraften svekkes mest overfor de beste lånekundene. Regelverket stimulerer norskbaserte banker til å ta mer risikoutsatte lån, eller å redusere sine utlån til bedriftsmarkedet, sier Kreutzer, og legger til:

- Norske banker er blant de mest solide i Europa, men fremstår som en følge av regelverksutformingen som mindre solide enn sine konkurrenter. Dermed kan de også få høyere finansieringskostnader enn nødvendig. Samlet sett kan kredittilgangen til norsk næringsliv bli redusert eller bli mer usikker særlig i nedgangstider.

Les også: Kinesisk valutasjokk ryster Asia
Nok et flyselskap dropper den norske oljebyen
Vardia selger distribusjonen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.