Ved utgangen av august var 84.700 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 5.800 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 3,1 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,9 prosent i august ifjor.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 93.800 personer i juli, tilsvarende 3,4 prosent av arbeidsstyrken: Ledigheten fortsetter å øke

- Dette er svake tall, det kan man trygt si. Vi har nå hatt en oppgang i ledigheten syv måneder på rad. I denne perioden har det blitt 8.600 flere ledige og på tiltak, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til DN.

- Vil du kalle utviklingen dramatisk?

- Det er dramatiske tall, men kun for én sektor. Det er i hovedsak oljerelaterte yrker som drar oppgangen i arbeidsledigheten, sier Syed.

- Ringvirkningene vil bli dempet

Det siste året har ledigheten økt med 3.600 personer i Rogaland. Det tilsvarer en økning på 65 prosent, og ledigheten er nå på 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Fra å være fylket med lavest ledighet, ligger nå Rogaland over landsgjennomsnittet.

- Jeg tror ikke vi vil få den store snøballeffekten over på andre yrker. Vi venter ikke et byks i ledigheten. Ringvirkningene vil bli dempet, sier sjeføkonomen.

- Etter min mening styrker disse tallene muligheten for et rentekutt i høst, enten i september eller november. Og jeg tror Norges Bank heller vil være litt for tidlig ute enn litt for sent ute. Kostnadene ved å kutte renten for sent kan være større enn ved å kutte renten for tidlig, derfor er det stor sannsynlighet for at rentekuttet kommer allerede i september, sier Syed.

Han peker også på at myndighetene kan gripe inn med tiltak for å unngå at andre yrker blir hardt rammet av ledighet. Den ekstreme kroneeffekten er også en buffer.

- Den store støten er allerede tatt

- Ledigheten i oljefylket har økt kraftig de siste månedene, og det er mange høyt utdannede som nå mister jobben. Hvordan vil dette utvikle seg fremover?

- Jeg tror den store støyten allerede er tatt. Ledigheten skal videre opp, for all del. Det er det nok ingen tvil om. Men ledighetsveksten i oljerelaterte yrker vil ikke bli like bratt fremover som den har vært siden desember ifjor, sier Syed.

Selv om den registrerte ledigheten ikke viser den samme bratte oppgangen som SSBs arbeidskraftundersøkelse, har tempoet i ledighetsoppgangen tiltatt litt i sommer, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en kommentar etter at Nav-tallene ble kjent.

- Samlet sett er dagens statistikk marginalt på den svake siden, og underbygger vår forventning om et rentekutt på møtet i november, skriver hun.

Les også: – Du blir mer desperat dnPlus (krever innlogging)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.