– Jeg har bare én knapp. Det er optimistknappen. Om jeg prøver aldri så mye, så klarer jeg ikke å finne pessimistknappen, sier Trond Moi (45) i det han tar plass ved bordet på Utsikten Hotell, med storslått utsikt over hjembygda Kvinesdal og Fedafjorden.

I bakevja

Utsikten var i årtier et populært stoppested langs europaveien omtrent midt mellom Kristiansand og Stavanger. Kvinesdal, med sine snaut 6000 innbyggere og kanskje mest kjent for sommermøtene i Sarons dal, havnet i bakevja da den nye E39-traseen åpnet i 2006 og sendte trafikken utenom bygden.

Det skremte ikke noen av bygdens optimister med investorfamilien Netland og Kvinesdal Sparebank i spissen. Snaut to år senere, på selveste nasjonaldagen, åpnet kurs- og konferansehotellet Utsikten med 85 rom til 100 millioner kroner.

Det skulle bare gå ni måneder før driftsselskapet gikk konkurs. Uten leieinntekter gikk det bare kort tid før også eiendomsselskapet fulgte den samme veien til skifteretten. Siden åpnet det også en 18-hulls golfbane til 80 millioner like bak hotellet.

Den lokale sparebanken har tatt tap på rundt 100 millioner kroner på hotelleventyret.

Regnskapene for årene fra 2009 av er ikke egnet til særlig optimisme. Utsikten Hotell Eiendom har gått med nær 50 millioner i underskudd før skatt i perioden. Kvinesdal Hotelldrift har tapt 7,4 millioner. Ifjor endte det med en halv million i minus til tross for at driftsselskapet slapp å betale husleie. Omtrent to av tre rom sto tomme hver eneste natt.

Det er altså driften av dette hotellet restaurantkjeden Bølgen & Moi, med Trond Moi i spissen, overtar 9. oktober og døper The Bølgen & Moi Hotel.

Trond Moi forteller at han traff banksjefen i Kvinesdal Sparebank i mai i år.

– Da spurte han meg om jeg kunne tenke meg å komme hjem. «Jeg har jo et hotell til deg her», sa han. Og jeg må innrømme at jeg alltid har hatt en drøm om å drive Utsikten. Helt fra barndommen av, egentlig. Etterhvert som tanken fikk modne, innså jeg at dette er en unik mulighet.

– Kjærligheten til bygda er litt av grunnen til at jeg gjør dette, sier Trond Moi om hvorfor han har bestemt seg for å ta over driften til konferansehotellet Hotell Utsikten i Kvinesdal. Fra hotellet har man utsikt til Kvinesdal og Fedafjorden, hvor Moi vokste opp.
– Kjærligheten til bygda er litt av grunnen til at jeg gjør dette, sier Trond Moi om hvorfor han har bestemt seg for å ta over driften til konferansehotellet Hotell Utsikten i Kvinesdal. Fra hotellet har man utsikt til Kvinesdal og Fedafjorden, hvor Moi vokste opp. (Foto: Kjell Inge Søreide)

– Takket være en usedvanlig god deal med banken?

– Ja, det ligger jo i kortene, uten at jeg kan gå i detaljer. Men det som trigget meg, er mulighetene. Det er jo et moderne hotell. Riktignok uten særlig mye sjel, men det skal vi gjøre noe med.

– Hvordan?

– Det første som ryker ut er maskinene med dårlig kaffe. Vi skal ha ordentlig kaffe her. Og eget bakeri. Og gode, kortreiste poteter. Det er de tre tingene som bare må være på plass: kaffe, godt brød og poteter. Vi skal ha pinnekjøtt fra villsauene i fjorden hengende til tørk i det som skal bli et unikt matmarked. Og de fantastiske skinkene fra Bekkereinan oppi lia her. Vi skal kaste ut orkideene i plast som du ser på buffeten der. Vi skal ha egen fine dining-avdeling. Og eget rom til kvalitetsvin. Vi skal gi gjestene en opplevelse som gjør at de bare må komme tilbake, sier han entusiastisk og forteller om søndagsbuffeten som skal vinne lokalbefolkningen og femrettersmenyen med kortreist mat i rause porsjoner.

– Fyller vi 20–30 rom hver fredag og lørdag, er mye gjort, mener han.

Finnes alltid et marked

Selv om det er mat og vin som er Mois store lidenskap, er det avgjørende at The Bølgen & Moi Hotel klarer å få tak i kurs- og konferansegjestene i en tid der oljeprisfallet har ført til kostnadskutt og omfattende nedbemanning i oljebeltet mellom Kristiansand og Stavanger. Tiden med overskuddstrafikk fra stappfulle Stavanger-hoteller halvannen times kjøring unna, er for lengst historie.

– Kurs og konferanser vil nok stå for minst 50 prosent av omsetningen. Jeg innser at vi må jobbe knallhardt for å få dette til å gå rundt. Uansett hvor dårlig markedet måtte være, så finnes det jo alltid et marked. Så til tross for faresignalene, er jeg veldig optimistisk. Jeg tror faktisk vi kommer til å øke kurs- og konferansetrafikken betydelig og tror ikke oljenedturen vil påvirke oss i det hele tatt, sier han.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.