- Vi er opptatt av en svak kronekurs, men ikke nødvendigvis så svak som mulig. Vi er litt schizofrene rundt dette. Vi ønsker en svekket valutakurs, uten at den går «helt bananas», sier bransjepolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til DN.

Torsdag kuttet Norges Bank styringsrenten til rekordlave 0,75 prosent. Dette førte til at kronen umiddelbart ble svekket mot alle de store valutaene.

Den importveide kronekursen, som måler den norske valutaen mot Norges viktigste handelspartnere, viser nå at kronen er på det svakeste nivået siden Norges Bank startet å beregne kursen i 1999.

Følg alle valutakursene her.

Både sentralbanksjef Øystein Olsen og flere økonomer legger til grunn at en svak valutakurs er helt avgjørende for å styrke konkurranseevnen i norsk økonomi.

- De som tjener mest på svak kronekurs er eksportindustrien og reiselivet hjemme. Det kommer flere turister til Norge som bruker mer penger og eksportindustrien får mer igjen på bunnlinjen, sier Sunde.

Han trekker imidlertid frem at veldig mange norske industribedrifter selger mye av sine varer og tjenester i Norge. 

Med en svekket norsk krone får ikke disse bedriftene bedre betalt i Norge. Derimot får utenlandske konkurrenter på det norske markedet dårligere betalt. Ifølge Sunde er det slik norske industribedrifter i Norge bedrer sin konkurranseevne med en svak krone.

- Bedriftene får ikke nødvendigvis en bedre pris ut av det. De får bedre konkurranseevne ved at deres utenlandske konkurrenter bokstavelig talt blør, sier han.

Binder valutakursen

Heller ikke norske eksportbedrifter tjener så mye på svekket krone som det mange tror, mener Sunde. For bedrifter med stor eksport binder gjerne valutaen i to til tre år frem i tid, og rullerer valutakjøp kvartalsvis.

- Det betyr at de ikke får med seg de store kortsiktige utslagene. Gjennomsnittsprisen de oppnår på eksport ligger hele tiden i etterkant av utviklingen, sier Sunde.

Han legger imidlertid til at fordelen med dette er at den dagen kronen blir sterkere igjen, vil disse bedriftene har en periode med svakere valuta enn markedsutviklingen skulle tilsi.

Prispress

Ifølge Sunde har kapasitetsutnyttelsen i den vestlige verden vært «elendig» i årene etter finanskrisen. For å fylle opp ordrebøker blir prisene senket. Sunde peker på at prispresset derfor blir tøft.

- Det som er fint med svekket kronekurs for norsk industri i denne perioden, er at prispresset blir betydelig mindre. Hvis vi ikke hadde hatt svekket kronekurs nå, hadde mye av norsk industri blitt skyldt ut, understreker han.

Skeptiske

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er skeptisk til om torsdagens rentekutt er riktig medisin for norsk økonomi. Ifølge ham er sjokket som treffer Norge skjevt.

- Særlig treffes leverandørindustrien på Vestlandet, som ventelig vil preges av overkapasitet og nødvendige omstillinger i mange år fremover, skriver han i meglerhusets morgenrapport fredag.

Dørum viser til at en svakere krone vil hjelpe, men at kronen allerede er ti til 15 prosent lavere enn sitt langsiktige gjennomsnitt.

- Ytterligere kronesvekkelse er derfor høyst sannsynlig bare «til låns». Når oljeprisen etter hvert kommer opp, og kronen styrker seg igjen, er det pengepolitiske kruttet allerede brent. I tillegg vil økte gjeldsrater kunne forsterke en eventuell fremtidig nedtur, slik historien har vist gang på gang, understreker sjeføkonomen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Økokrim undersøker VW-skandalen

Staten visste ikke hva den gjorde

DNB Markets: Så mye koster en euro om en måned

Se DNTV: - Familien min er Volkswagen

- Familien min er Volkswagen
Familien min er Volkswagen. Det betyr alt for oss.
01:26
Publisert: