Gjødselprisene har falt ytterligere denne uken. Utviklingen i fremvoksende markeder, som Kina og Brasil, tynger både gjødsel- og aksjemarkedene.

De fleste ureaprisene er ned, samtidig som kursen på gjødselaksjer er ned over uken, drevet av markedsuroen den siste tiden. Tross oppgangen fredag er Yara-aksjen denne uken ned for niende uke på rad.

Yara-analytiker Christian Kopfer i Nordea Markets mener at ved siden av Kina, har usikkerhet rundt gjødseletterspørselen i fremvoksende markeder, som Brasil, bidratt til nedgangen.

Det amerikanske gjødselselskapet Mosaic kuttet tirsdag guidingen for 2015, blant annet som følge av et svakere gjødselmarked i Brasil.

-Yara har en stor eksponering mot Brasil og det skaper bekymring, til tross for at man får medvind fra en svakere brasiliansk valuta, sier Kopfer.

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets.
Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Uviktig

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets sa til TDN Finans tirsdag at utviklingen i Brasil ikke er særlig viktig for Yara-aksjen.

Hun begrunnet dette med at Yara fortsatt hovedsakelig omsetter tredjepartsprodukter med lave marginer i landet.

Kopfer er ikke enig i den konklusjonen.

- Brasil har en betydelig effekt på volumene til Yara. Marginene i Brasil er kanskje ikke de største, men utviklingen der har definitivt en betydning for Yara. Brasil er jo også et vekstområde, som Yara har gjort mange investeringer i, og blir dermed enda mer sentral fremover, sier Kopfer.

Små marginer

Ureaprisene i Kina er nede mot 250 dollar per tonn denne uken, samtidig som prisen på kulltypen antrasitt, som kinesiske gjødselprodusenter vanligvis bruker, faller.

Kopfer mener uansett en pris på ned mot 250 dollar tilsier at kullbaserte kinesiske gjødselprodusentene oppnår svært små marginer i dagens marked.

- Ifølge vår modell ligger produksjonskostnaden pluss transport til havn på rundt 250 dollar for urea i Kina. Langsiktig er det neppe bærekraftig, men vil nok danne prisbunnen i markedet, så lenge ikke antrasittprisen faller ytterligere, sier Kopfer.

Han understreker at han ikke er veldig optimistisk med tanke på ureaprisene.

- Ureamarkdet har vært tilbudsdrevet i lang tid og det kommer ikke til å endres, sier Kopfer.

Salgspremie

Yara er for tiden inne i en periode med gradvise prishevinger på nitrat-gjødsel i Europa i forkant av ny jordbrukssesong på den nordlige halvkule.

Nitrat-gjødsel er en mer effektiv form for gjødsel, og bedre egnet i nordligere strøk. Det gjør at det kan selges med en premie mot urea.

Nitratpremien ligger nå på 87 dollar, noe som ifølge Kopfer er på linje med det historiske gjennomsnittet. Han ser imidlertid en mulighet for at det svake ureamarkedet også kan tynge utviklingen i nitratprisene fremover.

- Spesielt hvis det kommer et ytterligere fall i ureaprisene, kan det bli vanskelig for Yara å sette opp prisene på nitrater ytterligere, sier han.

Kinesiske urea, både prillet og granulert, er ned til rundt 257 dollar pr tonn denne uken, en nedgang på cirka sju dollar, ifølge Profercy. Yuzhnyy-prisen er uendret på rundt 252 dollar pr tonn, mens brasiliansk urea ligger på rundt 260 dollar for prillet og 270 dollar for granulert urea.

Nitrat- og ammoniakk-prisene er lite endret.

 

Les også: - Vi ønsker en svekket valutakurs, uten at den går «helt bananas»

Hafjell på pristoppen

Tysklands transportminister: - Dieseljukset omfatter også VWs lastebiler

 

Se også:

- River skinnet av pølsa:

- River skinnet av pølsa!
- Kan vanskelig tenke meg en kulere bil. Mercedes presenterer nye biler på bilmessen i Frankfurt.
00:40
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.