Egil Johansen (48) har i straffesaken som startet sist mandag erkjent straffskyld for å ha rapportert feil lusetall til Mattilsynet. Økokrim mener feilrapporteringen har vært så systematisk og omfattende at Johansen bør dømmes til ti måneders fengsel. Han bør også fradømmes retten til å ha en ledende stilling i et havbruksselskap i to år. Påstanden omfatter også falsk forklaring og en rekke brudd på matloven.

I 2012 hadde oppdrettsanleggene på Senja opptil 15 ganger flere lakselus per fisk enn tillatt, men dette ble holdt skjult for Mattilsynet.

Kun en gang tid­li­ge­re har en per­son fått feng­sels­straff for lusejuks. Ifjor ble pro­duk­sjons­sje­fen hos Grieg Seafoods Finn­mark dømt i Høy­es­te­rett til 60 da­gers feng­sel, hvor­av 30 da­ger ube­tin­get.

 

-For strengt

Advokat Bjørn Sørgård hos Kyllingstad Kleveland Advokatfirma har forsvart Egil Johansen i straffesaken.

- Vi mener at Økokrims påstand er alt for streng og bærer preg av at saken er en prestisjesak for Økokrim. Straffeforslaget mangler nødvendig forankring i praksis fra lignende type saker. Vi er imidlertid trygge på at retten gjennom bevisførselen har fått presentert opplysninger som viser at Økokrims straffeforslag er i utakt med realitetene, både i forhold til hvor alvorlig de eventuelle overtredelser er og hva som er passende straff, skriver han i en epost til DN.

 

Syv millioner i bot?

Økokrim mener også selskapet Nord Senja laks, med børsnoterte Norway Royal Salmon som majoritetseier, skal dømmes til å betale syv millioner kroner i bot pluss inndragning av inntil en million.

Selskapet erkjenner å ha gjort flere feil, men mener en bot på to millioner kroner vil være mer passende straff.

I tillegg mener Økokrim selskapet skal fradømmes retten til å ta i bruk to såkalte grønne konsesjoner som selskapet fikk tildelt ifjor. Disse konsesjonene kostet ti millioner kroner stykket, og Økokrim la tirsdag ned påstand om at disse hverken skal kunne brukes eller selges de neste to årene.

- Nord Senja Laks har i retten erkjent straffskyld i henhold til tiltalebeslutningen utferdighet av Økokrim, sier selskapets advokat Anders Dyrseth fra Arntzen de Besche onsdag ettermiddag.

- Selskapet har med dette erkjent at det i en periode i 2012 og i begynnelsen av 2013 ble rapportert uriktige lakselustall til offentlige myndigheter. Selv om Nord Senja Laks har erkjent straffskyld, har selskapet fremsatt omfattende innsigelser til de straffepåstandene Økokrim har nedlagt i saken. De påstandene Økokrim har nedlagt, mener Nord Senja Laks ikke på noen måte står i forhold til overtredelsen av straffebestemmelsene som er er erkjent, sier han.

Selskapet Nord Senja Laks omsatte ifjor for 134 millioner kroner med et overskudd før skatt på 28 millioner kroner.

Dom i saken er ventet om drøyt to uker.

 

Les også:

Laksejuks for retten dnPlus  

Hong Kong tar Kina-laksen dnPlus

Gir tilsynet en lusing dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.