–Markedet nå er absolutt bra, men ganske delt. Noen boliger får veldig bra besøk og heftige budrunder, mens andre igjen opplever lite besøk og folk som prøver seg med lave bud, sier partner og eiendomsmegler Bjørnar Mikkelsen i Schala og Partners. Han mener dette skillet er blitt tydeligere den siste måneden.

Ifølge Mikkelsen er det ikke bare selgerne som har høye prisforventninger.

– Kjøperne venter at boligen skal gå over prisantydning uansett, og har et mentalt regnestykke som strekker seg 200.000-500.000 kroner over prisantydning, sier Mikkelsen. Han bruker alltid takst som prisantydning.

Mer å velge mellom

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom bekrefter at boligmarkedet i Oslo har roet seg noe.

– Alt går ikke lenger etter første visning. Det er flere eiendommer på markedet og dermed flere konkurrenter i samme segmentet, som gjør at det er mer å velge mellom. Omsetningstiden ligger imidlertid på det samme som i august–17 dager, sier Halvorsen.

I september gikk boligene Eie eiendomsmegling formidlet landet over i snitt 77.000 kroner over prisantydning mot 130.000 kroner over i august.

– Det taler for at boligprisene i september vil falle på landsbasis, sier administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie,

Hun understreker likevel at de er stor forskjell i kjøpsinteressen i de ulike byene, og at tempoet holder seg oppe i Oslo og Bærum.

Ulvness ser tegn til normalisering i Bergen sammenlignet med første halvår. Eie eiendomsmegling omsatte på landsbasis 28 prosent flere boliger i september sammenlignet med samme måned ifjor.

Kjeden hadde i snitt åtte visningsdeltagere i september, mot ti i juni. Antall budgivere er nå 1,92 mot 2,17 i juni.

Halvorsen i DNB Eiendom mener trykket holder seg godt i Bergen.

– Oljeprisnedgangen har ikke slått inn over Bergen enda. det var like mange interessenter per bolig som i august. Salget tar nå 21 dager, tre dager mer enn i august, sier Halvorsen.

Stavanger skiller seg fra de andre byene på flere måter, påpeker Halvorsen. Større boliger går unna på rundt 30 dager, mens en å selge en leilighet tar i snitt hele 72 dager.

– Mange har i Stavanger hatt utleie­leiligheter som en ekstra inntektskilde de siste årene. Disse er nå vanskeligere å få leid ut, derfor ønsker en del å selge, sier Halvorsen.

Selv om Stavanger-regionen preges av høy usikkerhet, påpeker Ulvness at det fortsatt omsettes boliger til gode priser i området. – Det tar bare betydelig lengre tid, sier Ulvness.

I Trondheim legges litt færre boliger ut for salg, og antallet faller også litt, ifølge DNB Eiendom.

– Men omsetningstiden er imidlertid rask til trønderhovedstaden å være, og det tar nå kun 23 dager og selge en bolig der. Det bygges for få tomannsboliger og rekkehus i Trondheim, derfor er det som legges ut for salg meget populært, sier Halvorsen.

Tror på renteeffekt

Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren tror den siste rentenedsettelsen gir boligmarkedet en positiv effekt.

Ifølge Meier har Privatmegleren har aldri hatt større oppdragsinngang enn i denne septembermåneden, og kjeden solgte åtte prosent flere boliger i årets september enn i tilsvarende måned ifjor.

– Meglerne rapporterer om stor aktivitet og at det er mange som ønsker å bytte bolig. Når oppdragsinngangen er så stor, er vår erfaring at det tilsier stor optimisme og at det blir stor aktivitet i markedet de neste månedene, sier Meier.

Mandag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.