- Nå ser vi for oss en fremtid der oljen ikke lenger alene smører norsk økonomi. Da er det på tide med et taktskifte i næringspolitikken, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke i en pressemelding.

Mandag holdt Hovedorganisasjonen Virke et konjunkturseminar, hvor Hammer Madsen la frem sine forventninger til statsbudsjettet som kommer på onsdag.

- Vi må svare på de økonomiske utfordringene med oppgradering. Vi må oppgradere infrastrukturen, skattesystemet, velferdsstaten og rammene for arbeidskraften. Det er bare på denne måten at hele næringslivet kan nyte godt av det, sier hun.

Hammer Madsen har fire konkrete oppfordringer til statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen:

  • Fjerne køene rundt de største byene og bygge mer kollektivt
  • Gi næringslivet et bredt skatteforlik
  • La private og ideelle bidra i oppdateringen av velferdsstaten
  • Ta grep om ungdomsledigheten

Ingen krise

På seminaret ble situasjonen i arbeidsmarkedet innen handels- og tjenestenæringen gjennomgått av leder Inger Lise Blyverket for arbeidslivspolitikk i Virke.

- Det er fortsatt ledige jobber og vekst i sysselsettingen i store deler av denne næringen. Dette understrekes av våre medlemmers forventninger: Like mange forventer å øke bemanningen i de neste seks månedene, som de som forventer å redusere, sier Blyverket.

Hun avkrefter dermed at det er snakk om noen krise.

-  Ledigheten øker kun i avgrensede deler av arbeidsmarkedet. Men vi må følge utviklingen ledigheten innen handel og tjenester. Dette er den største private sysselsetteren og det er særlig mange unge og kvinner som jobber her, sier Blyverket.

Ikke tegn til oljesmell i varehandelen

Sjeføkonom Lars Haartveit i Virke gikk gjennom prognoser for de ulike bransjene.

Han mener det til nå ikke er tegn til at oljesmellen har slått inn i varehandelen.

- Det er fremdeles sunn vekst i de fleste bransjer. Det er kun i noen få geografiske områder at vi ser spor til oppbremsing, og det er særlig på Vestlandet at dette gjør seg gjeldende, sa Haartveit.

Han peker imidlertid på at konkurransen i varehandelen er tøff, på grunn av fallende kronekurs, økt konkurranse fra internasjonal netthandel og utenlandshandel, samt små marginer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Vimpelcom blir som en liten mygg

Kan legge inn bud på alle boliger i landet som ikke er til salgs

Oljeprisene stiger videre

Se DNTV: Dette kjennetegner en ekte kvalitetsdress

Dette kjennetegner en kvalitetsdress
Eier og daglig leder i butikken Il Pantheon, Gianluca Occhiuto, forklarer hvordan du kjenner igjen en dress av god kvalitet.
02:09
Publisert: