Det var ingen kjære mor for Petter Stordalen da han fikk Stein Erik Hagen som styremedlem i kjøpesenteret Steen & Strøm på 1990-tallet.

Petter Stordalen kom inn i varehuset gjennom selskapet Agora, og 29-åringen hadde den gang stilling som markedsdirektør.

Hard og skruppeløs

"Jeg visste at han var hard. Jeg visste at han kunne være skruppelløs. Men at Hagens inntog i Steen & Strøm skulle bli startskuddet for den voldsomme konflikten som skulle komme, hadde jeg ingen anelse om", skriver Petter Stordalen i sin nye selvbiografi.

Orkla, DnB og Rimi-Hagen var i 1992 de største aksjonærene i det nye Steen & Strøm. De nye eierne betalte den gang 19,3 millioner kroner for varehuset. Varehuset hadde nettopp gått konkurs, og fortsatte uten familiene Steen og Strøm.

Butler og sikkerhetsvakt

Steen & Strøm slet med økonomien, og hadde fått mye gjeld gjennom en rekke oppkjøp.

I boken beskriver Stordalen hvordan det var å være på hjemme hos-besøk hos Hagen i Oslo.

"Han inviterte meg hjem til Villa Voksenhus ved Voksenkollen. Det var som å tre inn i et eventyrhus fra en av Asbjørnsen og Moes fortellinger. Hovedhuset er på over tusen kvadratmeter, og har fantastisk utsikt. Der har Hagen både tennisbane, basseng og dam. Det er forøvrig første gang jeg var på besøk hos noen som hadde egen butler og sikkerhetsvakt".

Etter en hyggelig middag, fikk Stordalen få dager senere beskjed om at Hagen gikk rundt og fortalte at Stordalen var under granskning. I pressen ble det slått opp at Stordalen lånte et hus som ikke var oppført i selvangivelsen.

Presselekkasjer

I styrereferater begynte Stordalen å legge inn ulik ordlyd. Ett av dem lekket til pressen. Stordalen mener han kunne kjenne igjen ordlyden; det var fra referatet sendt til Hagens mann.

Samtidig hørte Stordalen via en mellommann at Hagen ville selge seg ned og ut av Steen & Strøm. Stordalen hadde tro på selskapet, og bestemte seg for å kjøpe ham ut.

"Jeg ville forsøke å ta over kontrollen av selskapet. Det var en desperat handling, men det brant under føttene mine", skriver Stordalen.

Muggen Hagen

I det skjulte ringte Stordalen rundt til andre aksjonærer for å kjøpe opp aksjene deres.

Han hadde en plan om å selge kjøpesenterbygninger til UNI Storebrand, og ville presse opp leieprisene for å presse opp salgsprisen. Han mente selv han skulle få bonus hvis han lyktes med prosjektet.

Det likte ikke Stein Erik Hagen, skriver Stordalen.

"Da han fikk nyss i bonusavtalen, brøt helvete løs. Og når Hagen først blir muggen, er det noe alle i mils omkrets får med seg. Hagen kjørte saken hardt i styret, og fikk overtalt dem til ikke å betale ut bonusen", skriver han.

Lokkedue i oppkjøpsraid

Stordalen ville likevel forsøke å overta selskapet. Han fortsatte å møte de viktigste aksjonærene han ville kjøpe aksjer av. Det var bare ett problem: Han mente han var blitt lurt.

"Stein Erik Hagen hadde aldri planer om å selge. Han ville bare forsøke å lokke meg til å raide selskapet. Da kupp-planen min ble kjent, på toppen av den mye omdiskuterte bonusen, var det over", skriver Stordalen, som i 1995 sa opp sin stilling i Steen & Strøm Invest.

- Jeg har ingenting å takke Hagen for, men dette har ikke med revansj å gjøre. Steen og Strøm er en konkurrent, og de skal man være glad for å ha, for de skal man ta markedsandeler fra, sa Stordalen i 1998 da han startet opp kjøpesentergiganten Sektor Eiendom.

Hagen og Stordalen har i senere år blant annet samarbeidet om Farris Bad i Larvik, men også der har det vært samarbeidsproblemer og søksmål.

DN har ikke lyktes med å få en kommentar fra Stein Erik Hagen.

Les også:

Sa hun var frisk - kjempet mot sykdommen

Hun ble årets kvinnelige medieleder  

Den tunisiske dialogkvartetten vinner Nobel fredspris  

Se også:

Åpner hotellene for flyktninger
Hotelleier og investor Petter Stordalen synes det er «rørende» å se på alle som bidrar med å hjelpe flyktninger.
00:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.