Den nettbaserte kompisbanken Trustbuddy er stengt ned etter krav fra det svenske finanstilsynet, ifølge en melding fra selskapet mandag.

Samtidig settes den pågående emisjonen i selskapet på hold.

«En utredning iverksatt at den nye ledelsen i Trustbuddy AB indikerer at alvorlige ulovligheter har forekommet i selskapet», heter det i meldingen.

Finner ikke alle pengene

Ideen bak det svensk-registrerte selskapet er å lage et nettsamfunn der privatpersoner kan låne inn penger som så spres ut igjen på mange låntagere som trenger et raskt lån i noen dager, en såkalt peer-to-peer (P2P)-tjeneste.

Trustbuddys nye ledelse tiltrådte i september, og startet umiddelbart med å granske hvordan den foregående ledelsen hadde drevet virksomheten.

Selv om utredningen pågår, er det så langt funnet flere overtredelser av interne og eksterne reglerverk, ifølge dem;

  • Selskapet har benyttet seg av långivernes kapital i strid med deres instruksjoner eller uten de rette tillatelsene. Dette har gitt en differanse på 44 millioner kroner mellom innsatt kapital fra långiverne og tilgjengelige midler på klientkonto
  • Den totale utlånsoporteføljen er oppgitt til rundt 300 millioner svenske kroner, der rundt 37 millioner ikke kan henføres til spesifikke långivere
  • Ny kapital som har blitt tilført fra långiverne har blitt plassert i risikoutsatte lån forskjellige steder i selskapet, der en stor andel trolig var forfalt

«Utredningen indikerer at disse overtredelsene sannsynligvis har forekommet siden virksomheten startet på Trustbuddys plattform», skriver styret.

Politianmeldt

Medlemmer av den tidligere ledergruppen som fortsatt er ansatt i selskapet er utestengt fra sitt arbeid mens utredningen pågår, samtidig som at tidligere og nåværende ansatte som har vært långivere har fått sine konti på Trustbuddy sperret, opplyses det.

«På grunn av de alvorlige overtredelsene av interne og/eller eksterne regelverk som har blitt identifisert, har styret besluttet å anmelde saken til svensk politi», heter det.

Selskapets styre har informert Stockholmsbørsen og Finansinspektionen om forholdene. Finansinspeksjonen har deretter krevd at Trustbuddy opphører med sitt kundetilbud med umiddelbar virkning.

Trustbuddy er i pengenød og har hatt en fortrinnsrettemisjon for å hente inn 60 millioner svenske kroner pågående med tegningsperiode 14. -30. oktober. Den er nå avbrutt.

- Vet ingenting

Trustbuddy ble startet av nordmannen Jens Glasø i 2009, som frem til desember 2014 også var selskapets daglige leder. Finansdirektør Linus Lönnroth fungerte som toppsjef frem til Philip Mikal tiltrådte 1. september i år.

Glasø opplyser til Dagens Næringsliv mandag at han akkurat har landet fra en lengre ferie og derfor ikke har rukket å sette seg inn i saken. Han henviser til Lönnroth.

- Alle i den gamle ledelsen er långivere på lik linje med andre. Man er jo eiere, og alle var vel med på emisjonen. Det er det eneste jeg kan si, utover det så vet jeg ingenting, sier Glasø til DN.

Les også:
- Vi får se om det kommer en korreksjon nå
- Mange gründere skal mislykkes
Oljeserviceselskap sier opp 300 ansatte i Norge

Se DN Tv: Sjakkens Formel-1
Sjakkens Formel-1
Stormester Leif Erlend Johannessen forklarer forskjellen på lyn- og hurtigsjakk.
01:38
Publisert:


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.