– Jeg tror ikke det finnes eksempler på en god idé som er kommet foran en pc-skjerm på et kontor, sier norgessjef Jan Grønbech i Google.

Han går gjennom et stueinnredet rom med elektronisk fyr i en peis og et hvitt elghode på veggen.

På andre siden av glassdøren innerst i rommet, kommer han ut på en balkong med utsikt over alt som skjer på kjøpesenteret på Aker Brygge i Oslo.

– Dette er favorittrommet mitt, sier Grønbech, og slenger seg ned i en solstol.

– Hvorfor var det viktig for deg å ha kontor akkurat her?

– Aker Brygge var ikke så nøye, det kunne godt ha vært på Tjuvholmen eller Vika også. Men det er i dette området ting skjer. Det er en spesiell energi her og mentalt fornuftig å være på et sted som Aker Brygge, svare Grønbech, som tror kontorinvesteringen gir gevinst i form av økt trivsel og kreativitet.

- Norge er billig

Google-sjefen forklarer at selskapet har et såkalt «central business district» som strekker seg fra Solli Plass til Aker Brygge, Stortinget og slottet.

– Å ha kontor i Nittedal hadde ikke vært særlig hensiktsmessig når de fleste kundene våre er i Oslo sentrum, sier han.

Beliggenheten er også «komfortabel» for de ansatte som er spredt utover både Oslo og Akershus, tror Grønbech, som sier han er klar over at leieprisen for kontorlokaler på Aker Brygge er blant de høyeste i Oslo. Likevel synes han ikke det er særlig dyrt.

– Det er kjempebillig å leie kontor i Oslo. Det er én av de billigste byene i verden hvor vi er leietagere. Ingen i Google reagerer på leieprisene, for å si det sånn. Vi bor i verdens rikeste land og har verdens høyeste lønninger, men boligmarkedet er et av de billigste, og det gjelder næringseiendom også, sier Grønbech.

Store forskjeller

Det er store forskjeller på hvor mye ulike bransjer ønsker å betale for å leie næringslokaler. Finansbransjen betaler over 3200 kroner per kvadratmeter per år, over 85 prosent mer enn transportbransjen. Det viser en oversikt fra Akershus Eiendom over snittleien for 20 ulike bransjer i kontormarkedet i Stor-Oslo.

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert:

– Betalingsvilligheten er ganske spredt fra de øverste til de nederste bransjene, sier Ragnar Eggen, analysesjef i meglerselskapet Akershus Eiendom. Selskapet har analysert 407 leiekontrakter fra 2010 til 2015, en periode med stabile leiepriser i ulike deler av Oslo, inkludert Lysaker og Fornebu.

– Det er ikke overraskende at finansaktørene og advokatfirmaene topper listen. De har høyt lønnsnivå, høy omsetning per ansatt og vil gjerne sitte sentralt i Oslo sentrum der de kan møte kundene. Det gir både tidsbesparelser ved reiseaktivitet og større opplevd urban kvalitet. Siden det er begrenset hvor mye man kan bygge i sentrale Oslo, leier de dyrt, mener Eggen.

– Felles for leietagerne i de dyreste lokalene er at de har god fortjeneste. Bedriftene i bransjene øverst på listen sitter i hovedsak i Oslo sentrum, og da gjerne i aksen fra Vika til Aker Brygge og Tjuvholmen. Andre bransjer med lavere marginer søker etter lavere leiepriser, og leier i randsonene av Oslo der det er større utbud av billige lokaler, sier Eggen.

Rekord i ledige arealer

Ifølge Eggen er det «beliggenhet mer enn standard» som styrer utleieprisene, der prisene faller jo lengre man kommer fra sentrum. I randsonene i Oslo vest er utleieprisene på vei ned, og her kan man gjøre «en god deal» hvis man leier nå, mener Eggen. Årsaken er oppsigelser og reduserte fremtidsplaner i oljesektoren.

Av samme grunn er det nå rekordmange ledige næringsbygg i Norges fire største byer Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. I løpet av de siste fem årene har det aldri vært flere ledige kontorlokaler enn nå, og i Bergen og Stavanger er rundt ti prosent av alle kontorlokaler ledige.

– Det er mulig å gjøre en god deal nå. Leieprisene utenfor sentrum i alle byer har gått ned som følge av mindre aktivitet i oljesektoren. Markedet vil trolig bedre seg fra neste høst, hvis spådommene fra SSB og andre slår til. Leieprisene vil i så fall stige fra tidlig 2017, sier Eggen.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.