Norsk Økokrim har opprettet egen etterforskning og sak på tidligere VimpelCom-sjef Jo Lunder. Det opplyser førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til DN.

- Det er ingen som har bedt dere gjøre det?

- Nei, men det skjer i samforståelse med utenlandske kollegaer, sier hun.

- Det er Nederland og USA som sitter i førersetet når det gjelder etterforskingen av VimpelCom. Dette fordi selskapet har hovedsete i Nederland og fordi selskapet er notert på børs i USA. Økokrim har så valgt å åpne egen etterforskning i saken fordi Jo Lunder er norsk statsborger. Dette skjer i forståelse med våre utenlandske kollegaer, legger hun til.

Jo Lunder ble ifølge NRK pågrepet da han landet på Gardmoen onsdag kveld.

Les også: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet

Lunder sitter nå i avhør hos Økokrim.

Planlagt en stund

- Pågripelsen har vært planlagt en stund og er ikke foranlediget av Telenors brev til Næringsministeren, sier Djupesland til DN.​

For å kunne pågripe Lunder har Økokrim siktet den tidligere VimpelCom-sjefen. Det dreier seg ifølge Djupesland om grov korrupsjon.

- Jeg vil understreke at det bare er mistanke, og at det er alt for tidlig å si noe om det er grunnlag for straffansvar mot ham, sier Djupesland.

- Har dere avhørt Lunder før?

- Nei, vi har ikke snakket med Lunder tidligere.

 

Ifølge førstestatsadvokaten er Lunder samarbeidsvillig.

- Så vidt meg bekjent, ønsker han å forklare seg, sier Djupesland.

- Hva skjer nå?

- Det viktigste er å få Lunders forklaring.

- Vurderer dere varetekt?

- Vedkommende sitter i avhør, og jeg ønsker ikke nå å si noe om hvorvidt det er aktuelt med varetekt.

Økokrim har i flere år fulgt med på VimpelCom-saken, og har bistått blant annet nederlandske myndigheter med avhør av representanter for Telenor, blant dem tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Lunder sa tirsdag til Dagens Næringsliv at han ikke har medvirket til korrupsjon:

– Jeg har ikke medvirket til korrupsjon og alt jeg vet er formidlet til de rette myndigheter. Når det gjelder øvrige detaljer i saken er jeg fortsatt underlagt taushetsplikt, sa Lunder.

Cato Schiøtz representerer Lunder, og var torsdag ute i Oslo sentrum for å kjøpe baguetter til seg selv og sin klient. Han har ikke jobbet for Lunder tidligere:

-Jeg kan bekrefte det du allerede vet: At han er arrestert på Gardermoen, sier Schiøtz.

Han hadde et møte med Lunder ved lunsjtid, og skulle etter en pause starte avhørene.

"Understreker alvoret"

Næringsminister Monica Mæland sier følgende i en kommentar formidlet av informasjonsavdelingen i næringsdepartementet:

"Dette er en sak for politiet og etterforskende myndigheter. Jeg har ingen kommentar ut over at dette understreker alvoret i VimpelCom-saken."

Telenors informasjonsavdeling skriver følgende i en sms:

"Økokrims pågripelse representerer en ny utvikling i Vimpelcom-etterforskningen. Telenor har status som vitne, og av hensyn til den pågående etterforskningen må vi henvise til etterforskende myndigheter for kommentar."

Vimpelcom vil ikke spekulere

Vimpelcoms informasjonsavdeling skriver i en epost til DN at selskapet ikke ønsker å kommentere den pågående etterforskningen av selskapet.

"Det er ikke passende for oss å kommentere eller spekulere i pågripelsen av Vimpelcoms tidligere konsernsjef", skriver selskapet, og understreker:

"Vimpelcom fortsetter å samarbeide med nederlandske og amerikanske myndigheter".

 

Les mer: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet

Telenor: Ikke kjent med andre pågripelser

 

Se DNtv: Telenorsaken på 5 minutter

Telenorsaken på 5 minutter
DNs Marte Ramuz Eriksen forklarer hva saken dreier seg om
05:08
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.