Nav-direktør Sigrun Vågeng varslet nylig tøffere krav til arbeidsledige: De må være villige til å flytte på seg for å få jobb eller dagpenger.

For å ha rett til dagpenger ved ledighet, kreves vilje til begynne i (nytt) arbeid eller på tiltak i løpet av kort tid. Trygdemottaker må også underskrive på vilje til å flytte til tilgjengelig jobb: Krever at ledige må flytte dit det er jobb dnPlus (DN +)

- Problemet er at Nav-direktøren bare ser på tallene her og ikke viser et snev av forståelse for virkeligheten. For tro det eller ei: Veldig mange oppsagte oljearbeidere flytter gjerne på seg, men det er ikke dét som stopper dem, sier eier og partner Erik Falk Hansen i OG-S, som står bak omstillingsprogrammet DUJSK.

- Bedrifter i disse områdene hun nevner har en tendens til å ville ansette lokale folk. Derfor er det ikke lett for en fra Stavanger å få seg en jobb i for eksempel Alta, forklarer han.

Falk Hansen forstår bedriftene:

- De har jo alt å tape på å ansette en person som flytter på seg. De tenker langsiktighet, og det har jeg ingen problemer med å forstå.

- Ikke viljen det står på

Erik Falk Hansen har hatt nesten 500 personer innom på jobbsøkerkurs, de aller fleste tidligere oljearbeidere fra Rogaland, Bergen og Sørlandet.

- En sjekk jeg foretok viste at hele 460 av disse kunne tenke seg å flytte et annet sted i landet for å få jobb. Så det er ikke viljen det står på. Jeg blir så sint, for problemet er ikke at oljearbeidere ikke vil flytte på seg, sier han til DN.

Kjerstin O. Vedø (47) fra Karmøy utenfor Stavanger kan bekrefte det hodejegeren sier. Hun har vært jobbsøker siden april i år, etter å ha jobbet som HMSK-leder i et oljeleverandørselskap.

- Jeg så jo signalene og skjønte at det ikke ville bli så lett å få seg ny jobb igjen. Derfor har jeg søkt bredt og også vært innstilt på at jeg måtte flytte på meg. Men det er frustrerende, sier hun.

- Når du velger å søke jobb i andre landsdeler, har du gått en runde både med deg selv og familien. Det er et vanskelig valg å ta. Men når du kommer til den konklusjonen at «ok, dette er mulig å få til», da er det ekstra tøft når du blir diskvalifisert fra en jobb fordi du ikke er en lokal jobbsøker. Og det har skjedd meg flere ganger, forteller Vedø.

(Saken fortsetter under bildet)

Kjerstin O. Vedø er arbeidsledig oljearbeider.
Kjerstin O. Vedø er arbeidsledig oljearbeider. (Foto: Tove V. Bråthen)

- Så dypt nede i det nå

I Arbeidsmarkedsanalysen til Proffice tidligere denne uken kom det frem at ansatte er lite villige til å flytte på seg for å få ny jobb hvis de hadde mistet jobben.

Men Proffice-sjef Eivind Bøe vedgår at det også er en problemstilling at bedrifter helst vil ansette lokal arbeidskraft.

- Jeg ser at noen arbeidsgivere tenker sånn, men jeg tror at arbeidsgivere også kan ha glede av å ansette folk fra forskjellige steder, sier han.

- Det er nok riktig slik Proffice kommer frem til at mange ansatte ikke vil flytte på seg for å få ny jobb, men dette gjelder ikke tidligere ansatte i oljeindustrien. Nå er man så dypt nede i det at de skjønner at noe må gjøres, enten det dreier seg om å flytte eller omskolere seg. Det eneste problemet med omstilling er at man risikerer å miste dagpengene, sier Falk Hansen.

Han mener Nav-direktørens utspill er med på å gjøre livet enda mer frustrerende for alle som har mistet jobben innenfor «olja».

- Jeg har snakket med folk som har fått klar beskjed om at de var den beste kandidaten til en jobb, men at bedriften heller vil ha den nest beste, som er lokal. Da blir Nav-utspillet som et «slag i trynet» på dem - for de har jo vært så fleksible som de kan, sier han.

Gir ikke opp jobbjakten

Kjerstin O. Vedø legger ikke skjul på at det er både gode og dårlige jobbsøkerdager, men så langt har hun ikke fått napp. Det betyr ikke at hun gir opp.

- Man kan jo ikke det. Det gjelder å holde motivasjonen oppe og prøve å ha en klar struktur på dagene. Jeg tar jobbsøkerprosessen på alvor. For meg er det en heldagsjobb. Jeg jobber strukturert på hjemmekontoret, oppdaterer meg på aktuelle ledige stillinger, sender søknader, og bruker nettverket mitt aktivt. Det er slutt på den tiden man bare sendte av gårde en cv og lot den gjøre jobben alene, sier hun.

- Har du gitt opp å søke jobber i andre deler av landet?

- Absolutt ikke. Det finnes mange ledige stillinger der ute, og flere av dem føler jeg passer meg perfekt. Problemet er bare at det er så mange søkere på hver enkelt stilling, sier hun.

Les også:

Kronen styrkes mot alle de store valutaene  

Her er Oslos nye bydel

Norwegian fløy høyt på børsen

Se DNtv:

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?
Statsminister Erna Solberg mener den nye delingsøkonomien er "spennende"
02:46
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.