Da Øyvind Eriksen presenterte Aker-resultatet for tredje kvartal, pekte han på at Akers investeringer i olje og oljeservice har falt fra 53 til 35 prosent siste året.

Årsak: De børsnoterte oljerelaterte aksjene i porteføljen, som Det norske, Aker Solutions, Akastor og Kværner, har falt i verdi, mens de ikke-oljerelaterte aksjene og investeringene, som Ocean Yield, eiendom, Aker Philadelphia Shipyard og Havfisk har steget i verdi.

Men investeringene innen olje er fortsatt viktige for Aker, som ser denne nedturen like mye som en mulighet som en trussel, ifølge Eriksen.

- Vi tar beslutninger basert på en lav oljepris over tid. Men vi tror fortsatt at oljeprisen, på lengre sikt, skal opp. Får vi rett i den antagelsen, ligger det store verdier å hente for Akers aksjonærer, sier Øyvind Eriksen.

Største glede av dette vil Kjell Inge Røkke få, som eier 68 prosent av Aker.

Ny Kværner-eier

Kværner-aksjen fikk seg et løft forrige uke da det ble kjent at et selskap eid av oppkjøpsfondet Hitech Vision kjøpte 11 prosent av selskapet.

- Kværner har en egen valgkomité. Det er ingen praksis i Aker-eide selskaper for at aksjonærer som eier 10-11 prosent med automatikk kommer inn i styrene. Jeg forventer at valgkomiteen, i år som tidligere, kommer til å være opptatt av komposisjon og kompetanse i styret, mer enn representasjon for enkeltaksjonærer, sier Eriksen.

- Har du aller andre i Aker hatt møter med Hitec?

- Nei, men vi har hatt en kort telefonsamtale, der vi har fått bekreftet det de har sagt eksternt: At de ser på Kværner som et spennende selskap å investere i. Og at de ønsker å være minoritetsaksjonær og betrakter dette som en finansiell investering.

Ny børs-baby?

Aker Biomarine, som fisker den lille dypvannsreken krill og lager fôr og helsekostprodukter, var en ubåt på Oslo Børs før Aker tok selskapet privat for noen år siden. Nå kan en børsnotering skimtes i det fjerne.

- Det er viktig for Akers handlingsalternativer at Aker Biomarine er blitt et vesentlig mer lønnsomt selskap i løpet av året som er gått. Det skaper muligheter som vi ikke har hatt tidligere i dette selskapet. Så er spørsmålet hvordan vi benytter oss av det. På kort sikt ser vi fortsatt behovet for å jobbe med bedre drift og bedre lønnsomhet i Aker Biomarine, på lengre sikt vil vi også ta opp igjen spørsmålet om hva slags transaksjoner Aker kan og bør gjøre for å realisere verdier i investeringen. Hvorvidt det er børsnotering, eller en annen type transaksjon, er for tidlig å si, sier Eriksen. 

 

Les også:

- Det snur i 2017  

- Planla ny Paris-terror

- La meg være klar: Dette er ikke fremtiden

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.