SAS og kabinpersonalet i Danmark ble etter flere måneder med forhandlinger enige om vilkårene for å erstatte vegger med gardiner på fem langdistansefly i januar i år: «Gardin-konflikten» i SAS er bilagt

Problemet er bare at dette er en midlertidig løsning.

1. januar utløper dagens avtale. Derfor har SAS nå begynt å forberede seg på at danskene ikke vil fly de fem aktuelle langdistanseflyene - hvis man ikke får på plass en permanent avtale med fagforeningen Cabin Attendants Union (CAU).

Det skriver flynettsiden Check-in.dk.

Stridens kjerne er hvilemodulene ombord på fire Airbus A330-fly og et Airbus A340-fly. Der er det bare en gardin som skiller de hvilende flyvertinnene og passasjerene.

- De siste månedene har SAS vært opptatt av å få på plass en avtale, men det har ennå ikke skjedd. Derfor har vi i god tid planlagt hva som vil skje hvis vi ikke blir enige, sier pressesjef Trine Kromann-Mikkelsen til Check-in.

SAS sier at løsningen kan bli at medarbeidere fra Norge og Sverige skal betjene disse fem flyene, hvis ikke danskene vil.

- Ballen ligger hos SAS

SAS inngikk gardinavtaler med nordmennene og svenskene henholdsvis i 2012 og tidligere i år. Hvis danskene fortsatt stritter imot, vil de bli omskolert til å jobbe ut fra Stockholm og Gardermoen og betjene Boeing 737-fly. 70 danske kabinansatte er allerede i ferd med å omskoleres, men det kan bli flere.

- Vi er interessert i å forhandle, men ballen ligger hos SAS, sier en representant for CAU.

At de fem flyene det dreier seg om bare har gardiner og ikke lukkede hvilekabiner som på øvrige langdistanseflyene til SAS, skyldes at de kun brukes på «de korte» langrutene til den amerikanske østkysten. På flyvninger av denne varigheten krever myndighetene kun gardinavskjerming.

Ifjor var det svenskene SAS hadde problemer med når det gjaldt den samme saken: SAS permitterer 100 svenske kabinansatte

Denne konflikten løste seg imidlertid.

Les også:

Slik kjører du bil i fremtiden

Rekordhøy pris for asiatisk leilighet  

Se DNtv: Slik skal Huawei fjerne billig-stempelet

Slik skal Huawei fjerne billig-stemplet
Vi tester den første kinesiske premium-telefonen på markedet i Norge.
03:33
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.