Nå saksøker Industri Energi det italienskeide oljeselskapet Eni Norge og sender bekymringsmelding til Petroleumstilsynet.

I søksmålet til Stavanger tingrett krever LO-forbundet Industri Energi fast ansettelse i Eni Norge for en kranfører som har vært utleid fra selskapet Apply Resources siden november 2013. Forbundssekretær Christopher Birknes i Industri Energi sier de har tatt utgangspunkt i èn person for å få rettslig belyst om denne type innleie er lovlig eller ikke. Han sier dommen kan få konsekvenser for mange flere.

- Ulovlig innleie

Birknes mener det er omfattende ulovlig innleie på Goliat.

–På Goliat er det cirka 40 personer på samme enterprise for Eni Norge. De faktiske forhold kan være individuelle. Men en kjennelse kan få konsekvenser for flere av de andre, sier Birknes.

Birknes mener en enterprisekontrakt hvor arbeid er outsourcet kunne vært lovlig, men ikke dersom ledelsen av arbeidet er hos Eni og ikke hos Apply Sørco som i dette tilfellet.

–Vi vil hevde at ledelsen av arbeidet er hos Eni. Det dokumenteres i stillingsinstruksen til kranføreren at han rapporterer til en ansatt i Eni. Dette fremgår også av organisasjonskartet for Goliat, sier Birknes.

–De faktiske forhold tilsier at dette ikke er en enterprise og vi vil hevde den er ulovlig, sier Birknes.

Han forteller at Industri Energi sendte søksmålvarsel og krav om fast ansettelse for vedkommende kranfører til Eni 15. mai i år og at de fikk tilsvar 3. juni om at kravet avvises.

–Hovedprinsippet i Norge er at faste oppgaver skal gjøres av fast ansatt personell. Slik det er nå vil Eni også ha større mulighet til å si opp folk uten at de ansatte har noe stillingsvern, mener Birknes.

Frykter flere følger etter

Birknes viser også til at innleide som jobber ved siden av Eni-ansatte tjener mindre.

I følge Birknes opererer ikke de andre oljeselskapene på norsk sokkel slik.

–Men hvis dette får lov å bre om seg kan det plutselig bli aktuelt for Statoil, BP og andre som skal kutte kostnader å gjøre tilsvarende. Vi frykter at det kan bli en attraktiv modell for de etablerte oljeselskapene på norsk sokkel å kutte faste ansatte for å outsource arbeidet. Noe som er en trussel for lønns- og arbeidsvilkår, sikkerhet og medarbeideres medvirkning, sier Birknes.

Han sier de vil påstå at denne måten å organisere arbeidet er mindre effektivt og at det kan gå ut over produksjonen.

–Det gjør det også vanskelig å skape tillit og en kultur for å si fra fordi en frykter represalier. Det er også en motivasjon for oss å gå så hardt ut, fastslår Birknes.

–Generelt får vi tilbakemeldinger på at det er en ukultur i selskapet og de ansatte hevder den norske ledelsen er under administrasjon fra hovedkontoret i Italia, legger Birknes til.

Vil ikke kommentere

–Vi har fått stevningen i dag. Men det er ikke naturlig for oss å kommentere saken før den har vært igjennom rettssystemet, sier Andreas Wulff, direktør for ekstern kommunikasjon og samfunnskontakt i Eni Norge.

Wulff bekrefter at de mottok et varsel om søksmål og krav om fast ansettelse for en kranfører i mai.

–Det er ikke unaturlig at den type uenighet mellom to parter prøves rettslig, sier Wulff.

–Hvilken kommentar har dere til at Industri Energi mener rundt 40 personer kan være ulovlig innleid på Goliat?

–Vi har ingen kommentarer ut over det som allerede er sagt, sier Wulff.

I Apply Sørco som eier utleieselskapet sier direktør Operation & Engineering Services Agnar Kongshaug at de ikke kjenner innholdet i saken og at de derfor ikke kan kommentere den.

Birknes sier de også har sendt bekymringsmelding til Petroleumstilsynet (Ptil).

–Bekymringsmeldingen går først og fremst på at vi frykter Eni ikke klarer å ivareta et tilstrekkelig sikkerhetsnivå, sier Birknes.

Pressekontakt Øyvind Midttun i Ptil sier de har fått bekymringsmeldingen og at de jobber med den nå.

–Den inngår som en del av den fremtidige oppfølgingen av Goliat, sier Midttun.

asgaut.nass

Se DNtv: Sitter du krumbøyd over et tastatur akkurat nå?

 

Sitter du krumbøyd over et tastatur akkurat nå?
Her er tre enkele og effektive øvelser du kan gjøre med det samme for å motarbeide kontorkroppen og få god holdning.
01:58
Publisert:

Les også:

Overraskende vinnere i årets store test av juleøl 

3200 kroner? Også var dette alt vi fikk?

Flyttet fra Silicon Valley: - Det koker jo om dagen 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.