– Det er alvorlig hvis det viser seg at ingen kvinner var med i sluttrunden av prosessen fram mot å finne ny konsernsjef, uttalte statsråden til NTB tirsdag.

Til VG sier hun at hun kommer til å kalle fungerende styreleder Frank Dangeard i Telenor inn på teppet for å få vite hva som skjedde i kulissene da Sigve Brekke fikk toppjobben tidligere i år.

– Det har dukket opp opplysninger gjennom VG nå som setter spørsmålstegn ved den prosessen. Så det jeg har gjort er at vi inviterer fungerende styreleder til en samtale om prosessen, sier Mæland til avisen.

– Styreleder i Telenor må redegjøre for den prosessen de har hatt. Så oppfatter jeg også at styret har sendt ut en pressemelding hvor de tilbakeviser påstandene som er kommet, legger hun til.

Tidligere på dagen uttalte hun at dersom det stemmer at ingen kvinner har vært med i hele prosessen, så er det ikke i tråd med den informasjonen hun har fått underveis fra Telenors styre.

Avviser påstander

Ifølge VG ble ingen av de tre kvinnene med mest erfaring fra ledelsen i Telenor kalt inn til intervju da selskapet ansatte ny konsernsjef tidligere i år.

Tirsdag ettermiddag svarte selskapet i en pressemelding.

– Telenor tar på det sterkeste avstand fra påstandene i mediene som stiller spørsmål ved troverdigheten rundt Telenors ansettelsesprosess av konsernsjef tidligere i år. Disse påstandene er feilaktige og misledende, heter det i meldingen.

Selskapet skriver at kandidater av begge kjønn ble grundig vurdert og hevder Brekke ble ansatt etter en grundig og profesjonell prosess.

Tre kandidater ble intervjuet i siste runde av ansettelsesprosessen, men selskapet opplyser ikke kjønn på kandidatene.

Fikk forsikringer

Så sent som i august hadde Mæland et møte om likestilling og mangfold med alle de 28 styrelederne i Nærings- og fiskeridepartementets portefølje, samt styrelederne i Statoil og Kommunalbanken.

– Her deltok også tidligere styreleder i Telenor, Svein Aaser. Hensikten med møtet var å klargjøre statens forventninger til selskapenes arbeid med mangfold og likestilling, drøfte styrets rolle og ansvar på dette området og at styrelederne skulle dele erfaringer og lære av hverandre, sier hun.

– Vi forventer at de lager strategier for å øke mangfoldet og likestillingen i ledelsen. Styrene skal måles på dette. Jeg har også tatt opp dette eksplisitt med Telenors daværende styreleder. Han forsikret meg om at styret var opptatt av dette i arbeidet med å finne en ny konsernsjef, legger hun til.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.