Oljeselskapet Statoil har tirsdag tildelt vedlikeholds- og modifikasjonsavtaler for 24 milliarder kroner til selskapets installasjoner på norsk sokkel og til landanleggene Sture, Kollsnes Kårstø og Melkøya.

I tillegg kommer konkurranseavtaler for mer komplekse modifikasjonstjenester, opplyser selskapet i en melding.

– Disse tildelingene vil styrke norsk sokkels konkurransekraft og stimulere til langsiktig aktivitet og verdiskaping. Vi ser fram til å samarbeide med leverandørene, og sammen oppnå varige og bærekraftige forbedringer i forhold til effektiv produksjon, sikker drift og god integritet på våre anlegg, sier direktør for Driftsteknologi i Utvikling og produksjon Norge, Kjetil Hove i Statoil.

Disse får avtale

Kontraktene for hovedleverandørene av vedlikeholds- og modifikasjon (V&M) har varighet på seks år med en opsjon på fire nye år. Gjenværende opsjoner i eksisterende V&M-avtaler blir ikke utøvd.

Hovedleverandøravtalene er tildelt følgende selskaper, Aibel, Apply Sørco, Reinertsen og Wood Group Mustang Norway.

I tillegg kommer konkurranseavtaler for mer komplekse modifikasjonstjenester.

Disse har en varighet på 10 år og starter første kvartal 2016. Avtalene danner grunnlag for enkeltstående prosjektkonkurranser der en, to eller flere leverandører inviteres til å delta.

Konkurranseavtalene er tildelt Aibel, Aker Solutions, Apply Sørco, Reinertsen og Wood Group Mustang Norway.

Aibel har beregnet kontraktsverdien for sin kontrakt til om lag 7,5 milliarder kroner pluss opsjoner, ifølge en melding.

Konsernsjef Jan Skogseth i Aibel sier til NTB attildelingen sikrer arbeidsplasser og fortsatt aktivitet ved alle Aibels kontor langs norskekysten. Bare i Aibel er det ventet at kontrakten vil sysselsette om lag 1.000 personer.

Todelt portefølje

I meldingen fremgår det at oljeselskapet har valgt å dele den totale porteføljen i to, henholdsvis hovedleverandøravtaler og Konkurranseavtaler.

Porteføljen av Hovedleverandøravtaler har en estimert totalverdi (inkludert opsjoner) på 24 milliarder kroner.

Kontraktenes varighet er på seks år pluss opsjoner på fire år og starter første kvartal 2016, heter det fra Statoil.

– Anskaffelsen som nå er gjennomført er en del av arbeidet med å skape en mer konkurransedyktig industri. I tillegg har viktigheten av kontinuerlig forbedring og endringen i måten vi jobber på vært en rød tråd gjennom hele prosessen. I tiden framover vil vi jobbe tett med leverandørene for å sikre at dette videreføres når avtalene tas i bruk, sier direktør for anskaffelser i Statoil, Jon Arnt Jacobsen i meldingen.

Kostnadskutt

I oktober varslet Statoil-sjef Eldar Sætre lavere investeringer og nye kostnadskutt, da selskapet fikk et justert driftsresultat på 16,7 milliarder kroner i perioden, mens 18,3 milliarder kroner var ventet.

Allerede i fjor oppestimerte Statoil at opp mot 1400 stillinger måtte kuttes.

I sommer varslet selskapet ytterligere nedbemanning av 1100 til 1500 fast ansatte.

 

Les også: Analytiker: Opec kan finne det nødvendig å beskytte prisene

– Blir enda tøffere neste år

Asia i dag: Kinas løsning på forurensning er flere storbyer

 

Se også:

Tilpasser språkopplæringen til morsmålet ditt:

Tilpasser språkopplæringen til morsmålet ditt
Hva som er vanskelig når du skal lære deg norsk, vil være forskjellig for en franskmann og en kineser. Takket være et språkkart forsket frem ved NTNU i Trondheim, har Sounds Good utviklet en språklærings-app som vet akkurat hvilke lyder du bør lære.
01:24
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.