– Jeg har ikke løyet.

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas tar bladet fra munnen i et innlegg i dagens DN: Fikk ingen usannheter fra meg dnPlus

Onsdag skulle Baksaas og en rekke nåværende og tidligere ministre og Telenor-topper møtt til høring i Stortinget.

Baksaas hadde innlegget til komiteen klart allerede tidlig i forrige uke.

Fordi høringen ble utsatt, vil Baksaas i stedet få frem sin versjon gjennom DN.

– Jeg vil ut av karakteristikkene som løgner og manipulator og en som har snakket usant og drevet en dekkoperasjon under forrige høring, sier han til DN i forbindelse med innlegget.

– Jeg hadde håpet at den nye høringen kunne balansere dette inntrykket, legger han til.

Riktig å stanse høring

Høringen som var planlagt i Stortinget onsdag, skulle ta for seg Telenors håndtering av mistanker om korrupsjon knyttet til det deleide Vimpelcoms investeringer i Usbekistan.

Høringen ble utsatt etter at Riksadvokaten, etter ønske fra Økokrim, troppet opp i Stortinget og forklarte at en høring nå kunne skade den omfattende etterforskningen av korrupsjonsmistankene i Vimpelcom i Norge, Nederland og USA.

«Riksadvokatens anliggende var at en høring ville kunne sette pågående etterforskning i flere land i fare. Det er jeg enig i», skriver Baksaas i innlegget.

Han vil overfor DN ikke kommentere kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av saken, utover dette:

– Debatten om hvor langt komiteen skal gå, er det sunt og godt at vi har, sier Baksaas.

Sentralt i diskusjonen rundt den tidligere Telenor-sjefen er om han og daværende styreleder Svein Aaser fortalte alt og snakket sant forrige gang Stortinget behandlet saken, i januar i år.

30. oktober gikk Aaser av som styreleder i Telenor etter mistillit fra næringsminister Monica Mæland. Aaser hadde gitt henne sentral informasjon altfor sent, mente ministeren.

I et intervju med DN 3. november i år innrømmet Jon Fredrik Baksaas at han ikke fortalte alt i høringen.

– Jeg beklager, sa Baksaas.

– I ettertid er det lett å se at vi burde ha delt dette.

Nå sier han følgende til DN:

– Jeg må presisere beklagelsen.

Overrasket over spørsmål

I innlegget i DN skriver Baksaas at han i 2014, som vitne, «fikk tilgang til konfidensiell informasjon fra etterforskende myndigheter».

«I høringen i januar var det en selvfølge for meg at disse opplysningene skulle forbli konfidensielle. Jeg beklager at dette forhold ikke ble tydeliggjort tilbake i januar», skriver Baksaas.

I høringen i januar sa Baksaas at taushetsplikten han hadde som Vimpelcom-styremedlem, ikke var til hinder for at han kunne forklare seg for komiteen.

– Jeg burde ha lagt til at jeg også hadde taushetsplikt av hensyn til etterforskningen. Jeg beklager at den nyansen ikke ble problematisert, sier han.

Baksaas sier han ble overrasket over vendingene høringen tok.

– Vi ble tatt på sengen over at vi fikk så mange spørsmål som var konkret knyttet til etterforskningen. Jeg kunne ønsket å svare tydeligere, men var bundet av konfidensialitet av etterforskningsårsaker, sier han.

Rollefordeling

Baksaas sier han nå har fått en klarere forståelse av rollefordelingen mellom komiteen og det selskapsrettslige som berører Telenor, blant annet etter et brev fra komiteen datert 4. desember.

– Når vi skulle gå inn i høring nummer to, tror jeg alle parter er mer oppdatert på denne rollefordelingen. Jeg er erkjenner fullt ut at jeg ikke var opplest nok på det forrige gang. Det gjelder også om møtet mellom komiteens rolle og etterforskende myndigheter, sier Baksaas.

– Og når Riksadvokaten nå har bedt om utsettelse av den andre høringen, føler jeg at måten vi håndterte den konfidensielle informasjonen på i forrige runde, blir ganske ok, sier Baksaas.

– Du beklager ikke lenger at dere ikke fortalte alt?

– Vårt utgangspunkt var én: at vi ville samarbeide med etterforskende myndigheter, og to: at vi i vitneavhør fikk informasjon som vi både forsto og ble pålagt å holde konfidensielt. Det falt oss ikke inn at komiteens fokus ville være nettopp det.

– Så nå er du egentlig fornøyd med at du ikke fortalte alt?

– Slik jeg ser det nå, kunne vi ikke gjort noe annet i januar.

– Trekker du denne beklagelsen fra november tilbake?

– Jeg sier at vi burde gått opp rollefordelingen bedre før høringen i januar.

«Trist at Telenor blir rammet»

Jon Fredrik Baksaas ga seg som konsernsjef i Telenor i august, etter 13 år i toppjobben. I november ble også en rådgivningsavtale med selskapet avsluttet.

Gjennom høsten har en rekke saker rystet Telenor. Korrupsjonsmistankene mot Vimpelcom, nåværende Telenor-sjef Sigve Brekkes cv-juks og lav kvinneandel i ledende stillinger. Baksaas avslår å gå i detaljer på de fleste sakene, men sier følgende:

– Deler av debatten har ikke hatt med meg å gjøre. Men det er trist at Telenor blir rammet av så mange ting samtidig. Det har vært en tøff høst for styret og administrasjonen.

– Føler du et ansvar for situasjonen selskapet har kommet i?

– Alle som har hatt et ansvar, føler forsåvidt et ansvar for fortsettelsen også, sier Baksaas.

Bendelormen

DN møter Baksaas på en kafé i Oslo sentrum. Han har avsluttet alle engasjementer i Telenor og er formelt sett pensjonist. Like fullt sitter det fortsatt en Telenor-propell i knapphullet, men det er mer en forglemmelse enn en bevisst handling, skal vi tro Baksaas.

– Nå er høringen utsatt. Så må vi forberede oss for en ny høring. Det er vi klare for.

– Hvem er «vi»?

Baksaas smiler.

– Det er meg og bendelormen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.