Torsdag samles norske næringslivstopper til NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum.

For mange av næringslivstoppene har inngangen til det nye året vært høydramatisk: Raset i oljeprisene har fortsatt og nordsjøoljen er blitt handlet til de laveste nivåene på elleve år. På verdens børser har det vært stor turbulens etter at året startet med et av de kraftigste fallene på kinesiske børser de siste 20 årene.

Temaet for årets konferanse er endringene som arbeidslivet står overfor i en tid der teknologi og intelligente systemer kan gjøre eksisterende forretningsmodeller avleggs over natten og mange tradisjonelle yrker fullstendig overflødige.

I tillegg til å diskutere økonomiske og politiske utfordringer, blir konferansen også trukket frem som en viktig møteplass.

(f.v.) Marit Nybakk, Erna Solberg, Kristin Skogen Lund og Kronprins Haakon Magnus på NHO sin Årskonferanse 2016. Foto: Per Thrana
(f.v.) Marit Nybakk, Erna Solberg, Kristin Skogen Lund og Kronprins Haakon Magnus på NHO sin Årskonferanse 2016. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringsliv)
 

Festivalstemning

- Dette er en slags politisk festival. Det er Øya-festival for politikere og samfunnsengasjerte folk. Jeg forventer vel det da, ikke stagediving fra scenen, men noen gode opptredener og engasjerte foredrag, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen (H) på vei inn til konferansen.

- Man går hit med litt åpent sinn. Det kan være en kombinasjon av å lære noe nytt og få innsikt, og kanskje også treffe nye mennesker som kan gi en det samme, sier Ferd-eier Johan H. Andresen.

Viktig for Norge

Administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO har store forventinger til årskonferansen. Hennes mål er å øke forståelsen og starte diskusjon om hvordan digitalisering og teknologi vil endre arbeidsmarkedet fremover.

- Det kommer til å påvirke oss og vil være veldig viktig for Norge, sier hun til DN.

- Er det en problemstilling vi er kommet for sent i gang med?

- Heller enn å dvele ved det, er jeg glad for at den kommer opp nå, sier Skogen Lund.

LO-leder Gerd Kristiansen håper at deltakerne i ettermiddag går hjem fra konferansen med en nysgjerrighet og et ønske om å jobbe med bærekraftalternativer.

- Nå utfordres vi ekstra av en del ting som vi er nødt til å ta tak i. Det håper jeg vi får snakket masse om i dag, sier Kristiansen.

NHO-direktør Skogen Lund mener utfordringen nå er å få samfunnet som helhet engasjert i problemstillingen.

- Alle har nok ikke tenkt like mye på det. Mange tror kanskje at dette ikke angår dem, men dette kommer til å angå alle. Det er den erkjennelsen det er viktig å få frem, sier Skogen Lund.​

Viktig for finansministeren

- Jeg har alltid forventninger til disse konferansene. Det er som regel interessante tema som blir belyst. Om man ikke får fasiter, så får man oppspill til refleksjon. Og så er det en god møteplass hvor man får anledning til å snakke med bedriftsledere som har krevende tider, kanskje særlig nå. Det er ikke minst viktig for meg, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

- Jeg forventer å få masse gode, spennende og inspirerende innlegg på tema som kanskje er et av de viktigste for Norge og for norsk næringsliv. Digitalisering og hvordan vi skal utnytte mulighetene som ligger der. Jeg håper vi også får motivasjon og inspirasjon og skaperglede til å få til noe nytt. Å virkelig realisere noen av disse mulighetene, sier NHO-president Tore Ulstein.

- Det er veldig spennende å få et bredt spekter av innledere som skal snakke om ulike aspekter ved hvordan man skal bli mer up to date når det gjelder teknologi, digitalisering og den nye delingsøkonomien, sier toppsjef Rune Bjerke i banken DNB.

- Teknologi er ikke en trussel

Professor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo mener fremtidens arbeidsliv synes er et veldig interessant tema.

- Jeg har nettopp levert en rapport om arbeidstid til regjeringen. Det henger veldig tett sammen med de problemstillingene jeg tror kommer til å bli belyst her i dag, sier hun til DN.

Fremover mener professoren, som sitter i styret til Norges Bank, at norsk næringsliv må organisere seg og arbeide på andre måter.

- Det kommer til å kreve andre former for regulering enn vi har i dag, forklarer hun. At teknologi er en trussel, opplever Ulltveit-Moe som en gammeldags måte å tenke på.

- Teknologi er ikke en trussel. Det var slik man tenkte under den industrielle revolusjon at man da ville miste arbeidsplasser. Det er feil måte å tenke på. Men at det utfordrer måten vi tenker på er helt korrekt.​

 

Les også:

Erna vil ikke forby Uber

Frykter nye klasseskiller

Finansministeren vurderer hurtigutvalg om Uber og Airbnb

Se DNtv: Denne roboten koster en tiendedel av et menneske og jobber ti ganger så fort:

- Denne roboten koster en tiendedel av et menneske og jobber ti ganger så fort
Se hvordan bankroboten jobber. I løpet av tjue år kan hver tredje norske jobb være erstattet av ny teknologi, ifølge NHO.
01:53
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.